Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Vacht, antidecubitus

Er zijn speciale Australische medicinale schapenvachten op de markt, die doorliggen (decubitus) mogelijk helpen voorkomen. U kunt op deze antidecubitus vachten zitten of liggen als u langdurig in een stoel moet zitten of op bed moet liggen en daardoor een risico heeft op doorligplekken. Deze schapenvachten zouden ook helpen bij beginnende doorligplekken of ter voorkoming van decubitus.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een antidecubitus vacht?

  De drukverdelende en vochtabsorberende eigenschappen van schapenvachten afkomstig van het Australische Merinoschaap zouden bijdragen aan het voorkomen van decubitus.

  Hoe werkt een antidecubitus vacht?

  Australische medicinale schapenvachten hebben korte en dichte wol. Ze verdelen de druk van het lichaam, ademen en nemen vocht op. De vacht kan meerdere malen worden gewassen, terwijl de natuurlijke drukregulerende eigenschappen behouden blijven.

  Belangrijk om te weten

  • Alleen Australische medicinale schapenvachten, zijn vachten die kunnen helpen bij decubitus.

  Productoverzicht

  Alternatieven

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel niet vergoed. Sommige zorgverzekeraars bieden wel korting, raadpleeg de polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactVacht, antidecubitus met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 10-09-2023 

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: