Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Kussen voor ondersteuning

Kussens voor ondersteuning of positioneringskussens geven uw lichaam of lichaamsdelen extra ondersteuning tijdens het zitten of liggen.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een kussen voor ondersteuning?

  Een positioneringskussen biedt extra ondersteuning bij het zitten of liggen. Ook voorkomt dit kussen dat u uit bed valt. Vaak hebben ze een drukverlagende eigenschap en hierdoor een gunstig effect op doorliggen (antidecubitus).

  Hoe werkt een kussen voor ondersteuning?

  Kussens voor ondersteuning of positioneringskussens gebruikt u bij liggen of zitten. De speciale vulling (bijvoorbeeld schuim) van de kussens nemen de contouren van het lichaam aan. Hierdoor bieden ze goede ondersteuning voor het lichaam in zit- of lighouding. Bijvullen of verwijderen van de vulling is mogelijk. Door het kiezen van een bepaalde vorm bepaalt u welk deel van uw lichaam ondersteund wordt.

  Belangrijk om te weten

  • De kussens zijn er in allerlei vormen, afhankelijk van welk lichaamsdeel ondersteuning nodig heeft en of u ligt of zit. De kussens zijn langwerpig of in de vorm van een hoefijzer of wig. De hoes is wasbaar.
  • Gebruikt u een kussen tegen uit bed vallen? Als u in staat bent om over een positioneringskussen heen te klimmen, dan valt u dieper en kan het letsel groter zijn.

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Speciale kussens voor ondersteuning van het bovenlichaam, waardoor u hogerop in bed kan komen. De onderzijde van het kussen is gemaakt van een glad materiaal (bijvoorbeeld satijn). Het kussen is makkelijker onder uw schouders te plaatsen en voorzien van 2 handgrepen.

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactKussen voor ondersteuning met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 30-08-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: