Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Heuporthese

Heuporthesen ondersteunen, beschermen of corrigeren spieren of gewrichten tijdens het lopen, staan en rusten. U draagt de orthese uitwendig. Er zijn standaard heuporthesen zoals een spreidbroek, bekkenband of liesbreukband, orthesen die ondersteunen bij spierziekten maar ook maatwerk heuporthesen.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een heuporthese?

  Heuporthesen geven steun of corrigeren. Bij een liesbreuk, zwangerschap en bekkeninstabiliteit ondersteunt de band. Bij spierziekten als MS en Parkinson ondersteunt de orthese de heupflexoren, de spieren die zorgen voor de buiging van de heup. Het verhoogt de balans, de stabiliteit van de romp, vermindert de kans op vallen en maakt dat u langere afstanden kunt lopen. Voor kinderen met heupafwijkingen is er de spreidbroek.
  Een heuporthese kan ook voorkomen dat een heup uit de kom schiet.

  Hoe werkt een heuporthese?

  Een bekkenband of breukband bij een liesbreuk geeft ondersteuning om ongemak en pijn te verminderen. Een spreidbroek of gipsbroek zorgt dat de heupkop op zijn plaats blijft in de heupkom. De heuporthese voor het ondersteunen van spieren die de heup buigen, hebben een band rond de middel en elastieken die bevestigt zijn aan banden rond de benen of aan de voeten.

  Belangrijk om te weten

  • Vooral de heuporthesen die de hele dag of veel gedragen worden, kunnen bijvoorbeeld naar het toilet gaan bemoeilijken.
  • Ervaringsverhaal: op MS-web over Hip Flexion Assit Device (HFAD) bij loopproblemen door MS.

  Productoverzicht

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactHeuporthese met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 07-08-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: