Steunwielen, fiets
Verliest u snel uw evenwicht bij het fietsen, vooral in de bochten? Steunwielen of zijwielen aan het achterwiel voorkomen dat u valt.
Laatst bijgewerkt op: 25-11-2024
Waarvoor dienen steunwielen?
Kinderen leren fietsen met zijwieltjes. Grote en stevige steunwielen of zijwielen voorkomen dat volwassenen met evenwichtsproblemen te vaak of te snel vallen.
Hoe werken steunwielen?
De zijwielen of steunwielen kunt u aan de achteras (laten) bevestigen. Als de fiets gaat hellen, bijvoorbeeld in een bocht, raakt een van de steunwielen de grond. U rijdt dan als het ware eventjes met twee achterwielen, waardoor u minder snel valt.
Belangrijk om te weten
- Zijwieltjes of steunwielen zijn tweedehands te koop.
- De zijwielen of steunwielen zijn te koop bij de rijwielhandel, ze monteren ze daar ook voor u.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Verende zijwielen voor een tweewielerfiets met of zonder trapondersteuning.
- Aangepaste fiets met (ingebouwde) steunwielen in diverse soorten.
- Zijwielen met als optie spatbordjes.
- Voor kinderen met kleuren en figuurtjes.
Alternatieven
- Een ombouwpakket. Met dit pakket wordt het achterwiel van uw eigen fiets vervangen door een Tworby module. De fiets is dan 72 cm breed en past door een gewone deur.
- Een driewielfiets of vierwielfiets voor meer stabiliteit. Er zijn ook elektrische varianten.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Op www.fietsersbond.nl vindt u van alles over fietsen.
- De fietscheck op Veilig Verkeer Nederland.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactSteunwielen, fiets met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!