Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Richtingaanwijzer, fiets

Heeft u moeite met evenwicht bewaren met maar één hand aan het stuur? Met een richtingaanwijzer hoeft u uw hand niet van het stuur te halen om richting aan te geven.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 29-08-2023

    Waarvoor dient een richtingaanwijzer?

    Hand uitsteken, op het verkeer letten, over uw schouder kijken en dan ook nog netjes een tijd met één hand blijven sturen, is lastig. Voor een deel is dit op te lossen met een richtingaanwijzer. Ook bij gewrichtsproblemen in armen en handen helpt een richtingaanwijzer.

    Hoe werkt een richtingaanwijzer?

    De draadloze bediening van de richtingaanwijzer bevestigt u aan het stuur en met een knop bedient u de lichten. De richtingaanwijzer monteert u onder het zadel. Deze heeft een audiosignaal, led-verlichting, batterijen en is waterproof. De ingebouwde richtingaanwijzer met led-licht zit met magneten aan het stuur. Ook deze bedient u met een knop.

    Belangrijk om te weten

    • De kwaliteit van de (knipper) lichten is wisselend. Vooral overdag kan de richtingaanwijzer beperkt zichtbaar zijn. 
    • Andere weggebruikers zijn niet gewend om op knipperlichten van een fiets te letten, houd daar rekening mee. 

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Een licht met richtingaanwijzer en claxon-schakelaar voor elektrische fietsen of scooters.
    • Een led-knipperlicht op batterijen die als handvat wordt gemonteerd op een fiets. 
    • Maatwerk richtingaanwijzers, ook voor aangepaste fietsen.
    • Fietsachterlicht met richtingaanwijzer, niet draadloos.
    • Laser fietsachterlicht met richtingaanwijzer, draadloos gemonteerd op het stuur. Het laserlicht geeft een pijl naar links of rechts.
    • Handschoenen of truien met ingebouwde richtingaanwijzer.

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie

    • U kunt de leverancier van uw fiets of een rijwielspeciaalzaak bij u in de buurt vragen naar de mogelijkheden. Zij weten of en welke richtingaanwijzer voor uw model mogelijk is. 
    • ANWB over richtingaanwijzers en remlichten op e-bikes. 
    • Fietsersbond: 7 Leuke en slimme hightech fietslichten.  

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactRichtingaanwijzer, fiets met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: