Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Vierwielfiets, elektrisch

Met elektrische vierwielfietsen fiets u zelfstandig en met minder kans op vallen. Door de elektrische trapondersteuning is trappen minder zwaar. De fiets heeft twee wielen achter en twee wielen voor, waardoor u bij het op- en afstappen en tijdens het rijden meer steun en stabiliteit heeft. Zittend op een gewone fiets, kantelt uw lichaam met fiets naar de binnenzijde van de bocht. Een drie of vierwieler kantelt niet mee en blijft rechtop.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 16-08-2023

  Waarvoor dient een elektrische vierwielfiets?

  Op een tweewieler moet u uw evenwicht goed bewaren, op een driewielfiets gaat het tegen uw gevoel in, maar op een vierwieler fiets u zo weg! Een elektrische vierwielfiets zorgt voor extra stabiliteit bij evenwichtsproblemen of bijvoorbeeld ongecontroleerde bewegingen tijdens het fietsen. Door de elektrische ondersteuning kunt u met minder uithoudingsvermogen of spierkracht toch langere afstanden fietsen.

  Hoe werkt een elektrische vierwielfiets?

  De fietser rijdt met een vierwielfiets net als met een standaardfiets. De ondersteuning die u aanzet, werkt alleen bij een trapbeweging. De ondersteuning stopt bij de meeste elektrische fietsen als de snelheid boven de 25 km komt. Elektrische vierwielfietsen hebben een parkeerrem die de fiets vastzet, net als een handrem in een auto. Dat is belangrijk voor het veilig op- en afstappen.

  Belangrijk om te weten

  • Aanpassingen of accessoires voor de standaardfiets passen ook op een elektrische vierwielfiets. 
  • De fietsen zijn gemiddeld geschikt voor personen vanaf 1.60 tot 1.90 meter en maximaal 120 kilo. 
  • Bij het fietsen moet u rekening houden met de breedte. Drie- en vierwielers hebben een grotere draaicirkel dan een gewone fiets. 
  • Onderhoud is belangrijk. U regelt dat bij een fietsendealer of een gespecialiseerde fietsenmaker. Meer over een keurmerk van dealers op www.tweewieler.nl

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Vierwielfiets met een standaardstoel met de hoogte van een gewone stoel. Bij een directie- of sportstoel zijn de armleuningen omhoog te klappen.
  • Met of zonder verlaagd frame voor het opstappen.
  • Elektrische vierwielfiets met een stuur die u tijdelijk naar voren klapt om opstappen te vergemakkelijken.
  • Met achterwielbesturing of voorwielbesturing.
  • Vierwielfiets waarbij u rechtop zit en trapt of één waarbij u meer achterover gekanteld zit en trapt. Bij de een verstelt u de hoogte van de stoel in de hoogte, bij de ander verstelt u de afstand door naar voren of achteren te schuiven.

  Alternatieven

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie 

  • Veel schadeverzekeraars hebben een speciale verzekering voor elektrische fietsen. Een WA-verzekering is niet verplicht. Wel bij de speed pedelec. Meer informatie vindt u op www.anwb.nl
  • Test uw kennis over het verkeer op www.blijfveiligmobiel.nl
  • Let op: in het reguliere aanbod van de WMO komt de vierwielfiets niet voor. U kunt met de offerte, de verklaring van uw behandelaar en eventuele onafhankelijke cliëntondersteuner argumenten aandragen om uw aanvraag toch te ondersteunen. U kunt ook proberen met de offerte een PGB voor WMO ondersteuning aan te vragen.

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactVierwielfiets, elektrisch met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: