Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tandem, 3 wielen

Driewieltandems maken het mogelijk om te fietsen zonder groot risico op vallen. De driewieltandem biedt plaats aan twee personen achter elkaar. Ze hebben twee wielen achter, waardoor er bij het op- en afstappen en tijdens het rijden meer steun is. Driewieltandems hebben twee sturen, twee paar trappers en twee zadels of zittingen. U maakt de driewielfiets op maat met accessoires zoals voetfixatie.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 14-08-2023

  Waarvoor dient een driewieltandem?

  De driewieltandem zorgt ervoor dat mensen met evenwichtsproblemen of ongecontroleerde bewegingen door de stabiele wegligging minder snel vallen. Vanwege de begeleider voor of achter, fietsen mensen met minder uithoudingsvermogen of spierkracht toch lange(re) afstanden. Dit geldt ook voor mensen die anders niet zelfstandig aan het verkeer kunnen deelnemen.

  Hoe werkt een driewieltandem?

  U fietst met een tandem met drie wielen net als met een standaardfiets. Driewieltandems hebben een parkeerrem die de fiets vastzet net als een handrem in een auto. Dat is belangrijk voor het veilig op- en afstappen. Driewieltandems met vrijloop(koppeling) hebben als voordeel dat de trappers niet meebewegen. Daardoor kunnen de benen rusten tijdens het fietsen.

  Belangrijk om te weten

  • U kunt een driewieltandem ook huren.
  • Veel aanpassingen voor standaardfietsen passen ook op de driewieltandem. 

  Productoverzicht

  Alternatieven 

  Wordt het vergoed?

  Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo of de Wlz. Controleer dit via de keuzewijzer op de Hulpmiddelenwijzer. Voor een aanvraag via de Wmo gaat u naar uw gemeente, een aanvraag vanuit de Wlz doet u bij het zorgkantoor. 

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de WMO

  Uw gemeente is wettelijk verplicht om te onderzoeken of u ondersteuning nodig heeft. Dit wordt vastgesteld tijdens een 'keukentafelgesprek', u heeft hierbij recht op een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS.

  Het keukentafelgesprek gaat over:

  • Wat u zelf kunt.
  • Of en hoe uw omgeving u kan ondersteunen (mantelzorg).
  • Zorg en ondersteuning die u al ontvangt vanuit andere wetten, bijvoorbeeld de Wet langdurige zorg (Wlz).

  Algemene voorwaarden aan het hulpmiddel

  • U moet het hulpmiddel nodig hebben: u krijgt zorg op maat, maar alleen zorg die écht nodig is, niet meer en niet minder.
  • Er is geen ander, goedkoper hulpmiddel dat even goed werkt.
  • Het hulpmiddel moet goed werken, het voldoet “aan de stand van de wetenschap en praktijk”

  Wie bepaalt of beoordeelt dit?

  De gemeente neemt een besluit door rekening te houden met uw wensen en de uitkomst van het keukentafelgesprek. De gemeente komt met een passende ondersteuning zodat u weer veilig kunt wonen en meedoen aan de maatschappij. U ontvangt een voorstel:

  Ondersteuning vanuit algemene voorzieningen (thuiszorg of dagbesteding) en/of maatwerkvoorzieningen, eventueel via een pgb (woningaanpassingen).

  Informatie

  Meer informatie 

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactTandem, 3 wielen met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: