Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij het vervoeren van een baby en kind in de auto

Als u zelf pijn of fysieke problemen ondervindt of herstellende bent, kan het lastig zijn om uw baby of kind te vervoeren. Ook als u een rolstoel gebruikt of een verminderde arm of handfunctie heeft zijn er mogelijkheden om uw kind veilig in de auto te vervoeren.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 16-07-2025

    Voorbereiding

    • Er komen steeds weer nieuwe producten voor het vervoer van kinderen op de markt. Laat u dus goed informeren en probeer de verschillende mogelijkheden uit in een fysieke winkel. U kunt dan voelen en ervaren of het stoeltje voor u te gebruiken is. Bijvoorbeeld of u de sluitingen eenvoudig open en dicht krijgt. 
    • Dit geldt natuurlijk ook voor tweedehands producten. Juist bij wat oudere stoeltjes kan het gebruik eenvoudiger zijn. Let op dat er een CE-keurmerk op de stoel aanwezig is, en dat alle onderdelen aanwezig zijn. 
    • Zit u in een rolstoel of heeft u ernstige beperkingen in uw handen of armen? Dan kunt u de aanschaf van kinderverzorgingsproducten en vervoersmiddelen bespreken met uw ergotherapeut. En als er aanpassingen nodig zijn, kan een ergotherapeut of handtechnicus deze maken, nog voordat uw kindje geboren is. Als u maar één hand kunt gebruiken of weinig kracht heeft kunt u ook de gespen laten vervangen. Bijvoorbeeld een Fidlockgesp die in elkaar klikt met een magneet. Openen doet u door met u vingers te schuiven, te draaien of met een hefboomp: de Fidlock V gesp. Cobrasluitingen zijn ook eenhandig te openen en te sluiten. Let op dat het vervangen van gespen de veiligheid van het product niet in gevaar brengt. 
    • Maak ook vooral gebruik van de steeds veranderende vaardigheden en mogelijkheden van uw kind. Dit scheelt u dragen en tillen. Laat uw kind zelf in en uit de auto en stoel klimmen, eventueel met een draagbaar opstapje.
    • Vraag uzelf steeds af of de gekozen oplossing nog steeds bij jullie past en werkt. Kinderen groeien en daarmee veranderen ook de oplossingen om uw lichaam zo min mogelijk te belasten.
    • Bij gebruik van het autostoeltje zorgt u voor voldoende 'werkruimte'. Als u het stoeltje achterwaarts op de bijrijdersstoel plaatst kunt u uw kind er makkelijker in en uit tillen. Houdt rekening met de airbag, zet deze uit en als dat niet mogelijk is, zet de stoel dan in zijn achterste stand. (Bron: veiligheid.nl)

    Materialen

    • Er zijn wettelijke veiligheidseisen voor autostoeltjes. De stoeltjes zijn geschikt voor een bepaalde lengte, gewicht en leeftijd van uw kind. Te klein of te groot kan veiligheidsrisico's met zich meebrengen. Als u meer hierover wilt lezen kunt u terecht bij de Kinderveiligheid.nl: Wat zijn de regels voor het vervoeren van kinderen in een auto.
    • Een babystoeltje, een Maxi Cosi, is voor baby's tot 15 maanden met een maximale lengte van 83 centimeter. Voor de pasgeboren baby's is er een zitverkleiner. 
    • Oudere kinderen kunnen in een autostoeltje dat steun geeft aan hoofd en lichaam. In de loop van de tijd vermindert de ondersteuning, tot ze zelfstandig in een gordel kunnen zitten. Kinderveiligheid.nl: Hulp bij het kiezen van het juiste kinderstoeltje

    Vervoeren in een babystoeltje (Maxi Cosi)

    • Let bij de aanschaf op het gewicht van de Maxi Cosi. Hoe lichter, hoe makkelijker te tillen. 
    • Als de zijranden hoog zijn, dan moet u de baby hoger tillen als u de babystoel standaard in de auto heeft.  

     

    Beugel wegklappen

    • De beugel klapt u weg om de baby in- en uit de Maxi Cosi te halen. Per Maxi Cosi verschilt het ontkoppelingssysteem van de beugel. Vaak moet u gelijktijdig twee knoppen indrukken, al is er een enkel exemplaar waarbij u de knoppen één voor één kunt indrukken. Alternatief babystoeltje is er een met twee hengsels van stof in plaats van de beugel. 
    • Bij vinger-, duimklachten of een geringe handkracht gebruikt u iets dat helpt om meer druk uit te oefenen op de knoppen. Zoals uw huissleutels of de achterzijde van het handvat van een schroevendraaier. 

     

    Babystoeltje vastzetten in de auto

    • In de meeste 5 deurs auto's zit standaard een Isofixsysteem. Het zijn haken, die tussen rugleuning en zitting van de autostoelen zitten. Heeft u een oudere 5-deurs auto? Dan kunt u het systeem laten inbouwen. U klikt de Maxi Cosi op de isofixbasis en hoeft geen veiligheidsgordels te gebruiken. 
    • Probeer altijd goed voor de auto te staan. Zet één voet in de auto en breng uw romp zoveel mogelijk in de auto en zet zo het kind in het stoeltje of op de Isofixbasis. Oefen zo nodig of u de Maxi Cosi goed in de auto kunt vastzetten en ontkoppelen. U kunt het eerst met een leeg babystoeltje uitproberen en daarna met een gewicht of de baby zelf. 
    • U kunt de hendel waarmee u het stoeltje ontkoppelt, aanpassen met een grotere lus. U heeft meer grip en kunt twee handen gebruiken bij het ontkoppelen. Als u uw onderarm door de lus haakt, trekt u met uw onderarm de hendel los. Uw armspieren zijn sterker dan de spieren in uw vingers.   
    • Er zijn systemen waar u het stoeltje naar u toe kunt draaien. U kunt het kind van dichtbij en vanuit een rechte houding in- en uit de auto tillen. Probeer uit of dit voor u met de beperkte arm-, handfunctie, vanuit de rolstoel of eenhandig te doen is. Als u het autostoeltje kunt draaien en naar u toe kunt halen, dan kunt de hendel, waarmee u de stoel ontkoppelt, misschien ook met uw knie indrukken.  
    • Bedenk of u de hele Maxi Cosi in en uit de auto moet tillen of dat u alleen de baby uit het stoeltje tilt.

     

    Schouderbandjes vastmaken

    • Maak de schouderbandjes op maat. Met de schouderbandjes zorgt u dat uw kind goed vastzit in het autostoeltje. Sluit de gesp en trekt als laatste stap de schouderbandjes op maat door aan de band tussen de benen van uw kind te trekken. Het moet zo strak zitten dat er een vinger (1 cm) tussen past.
    • Door de schouderbandjes wat ruimer te maken heeft u meer werkruimte om later de bandjes te sluiten. Doe dat al als u uw kind uit het autostoeltje haalt. 
    • Het losmaken van de schouderbandjes kan lastig zijn als u weinig kracht heeft of eenhandig bent. U moet op de ontgrendelingsknop tussen de benen drukken en tegelijkertijd aan de schouderbandjes trekken. Door met een dun stripje metaal op de ontgrendelingsknopje te drukken en ertussen te schuiven ontkoppelt u het systeem en kunt u, door aan de bandjes te trekken, de schouderbandjes verlengen. Haal het stripje weer weg en de schouderbandjes zijn vergrendeld. Door te wennen aan dat u de bandjes verlengt wanneer u het kind uit het stoeltje haalt, is de kans klein dat u het stripje vergeet. Zorg dat het stripje opvalt en met een touwtje aan de Maxi Cosi vastzit, u raakt het dan niet kwijt.
    • U kunt de gesp in elkaar drukken omzeilen door de bandjes aan te passen. Maak de schouderbandjes eenvoudig met een tie-wrap aan elkaar vast. U heeft nu nog maar twee delen die u in elkaar moet gespen

     

    Babystoeltje dragen

    Probeer het lopen met de Maxi Cosi tot een minimum te beperken. Dit dragen belast op vele manieren uw rug, schouders en armen. Vooral als u hem aan de arm haakt, hem omhoog zwiept met de knie of met twee handen voor u draagt. Het scheelt al als u de Maxi Cosi op een andere plaats vasthoudt. Volg de volgende stappen:

    • Stap 1: Ga door uw knieën en hurk naast de Maxi Cosi.
    • Stap 2: U haakt uw arm, die het dichtst bij de Maxi Cos is, door het hengsel.
    • Stap 3: Strek uw arm en draai uw onderarm naar binnen. Zover dat uw handpalm weer naar buiten wijst.
    • Stap 4: Pak met uw hand het draaipunt van het hengels en knop vast, terwijl het hengsel tegen de binnenzijde van uw elleboog drukt.
    • Stap 5: Sta nu vanuit uw benen op.    
    • Er zijn schouderbanden in de handel die je met een Lockfit gesp aan de Maxi Cosi klikt. U draagt de Maxi Cosi dan met een draagriem over een schouder en rug. Dit kan minder zwaar zijn dan ingehaakt in uw arm, maar het blijft een belasting voor uw rug en schouders. 

    Let altijd op uw veiligheid! 

    Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

    Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

    Meer informatie

    Bron

    Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: