Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Transportrolstoel

Transportrolstoelen gebruikt u voor vervoer als u tijdelijk niet kunt of met moeite loopt of risico loopt snel te vallen. Een transportrolstoel biedt weinig comfort en is niet bedoelt om lang in te zitten. U gebruikt een duwrolstoel voor incidenteel gebruik als u langduriger in een rolstoel moet zitten en niet de kracht heeft om zelf de rolstoel aan te drijven.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een transportrolstoel?

  Met een transportrolstoel duwt iemand u over korte afstanden, in huis en ook wel buiten, bijvoorbeeld in of om een ziekenhuis. Transportrolstoelen zijn bedoeld voor kortdurend gebruik.

  Hoe werkt een transportrolstoel?

  U zit in de rolstoel en iemand anders duwt u voort. Transportrolstoelen  hebben vier kleine wielen en geen hoepels aan de wielen. Rolstoelen om zelf te rijden hebben grotere wielen met hoepels aan de achterkant.

  Belangrijk om te weten 

  • Op openbare plaatsen staan meestal transportrolstoelen om daar te gebruiken, bijvoorbeeld in een museum, luchthaven of ziekenhuis. Vaak hebben deze transportrolstoelen een munt- of kaartslot. 
  • U maakt een transportrolstoel comfortabeler met een zit of rugkussen
  • U kunt de rolstoel lenen, bijvoorbeeld na een operatie, via uw zorgverzekeraar en/of hulpmiddelenleverancier. Wilt u hem meenemen in het openbaar vervoer of de auto? Kijk dan of u hem kunt inklappen. 

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Robuuste, niet inklapbare transportrolstoelen.
  • Lichtgewicht, wel of niet inklapbare transportrolstoelen.

  Alternatieven 

  Wordt het vergoed?

  U kunt het hulpmiddel huren bij een leverancier. U betaalt huur en krijgt hiervoor geen vergoeding. 

  Hoe te verkrijgen?

  Huren

  De meeste hulpmiddelenleveranciers bieden ook mogelijkheden om het hulpmiddel te huren. Hiermee kunt u het hulpmiddel goed uitproberen in uw thuissituatie en kijken of het voldoet aan uw verwachtingen. Vooral bij de dure hulpmiddelen die niet vergoed worden vanuit de basisverzekering kan dit een oplossing zijn. U kunt bij het zoeken op internet dan de term huren in uw zoekopdracht gebruiken. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u meer tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Meer informatie 

  YouTube video thumbnail

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactTransportrolstoel met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 25-07-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: