Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Slab

Geeft u uw kind of partner eten en drinken, of wilt u hen zelfstandig laten eten en drinken? Een slab helpt tegen knoeien en voorkomt vlekken op de kleding.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een slab?

  Slabben voor (jong) volwassenen helpen tegen knoeien van eten en drinken en vangen overmatig kwijl op.

  Hoe werkt een slab?

  Een slab is meestal van badstof met of zonder een waterafstotende stof (taslan) aan de achterkant. U sluit de slab met klittenband of drukknopen of u knoopt hem om de nek. Slabben hebben soms een zijsluiting of achtersluiting om ze op de plaats te houden. Slabben zonder sluiting zet u vast met een slabhouder. Dat is een koord met meestal twee knijpers aan de uiteinden, waarmee u het servet vastmaakt. Slabben met een opstaande rand aan de onderkant zijn van kunststof en kunnen gemorst eten en drinken opvangen.

  YouTube video thumbnail

   

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Een bandanaslab of kwijldoek.
  • Een XXL-slab.
  • Afwasbare slabben of kwijldoeken.
  • Kunststoffen slabben met aan de onderkant een opstaand randje om etensresten e.d. op te vangen.
  • Wegwerpslabben of -kwijldoeken.
  • Verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en kleuren.
  • Er is ook een modieuze sjaal-slab of pashmina slab, die eruit ziet als een gewone sjaal.

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactSlab met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 17-09-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: