Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Eetrobot

Een eetrobot of eethulp ondersteunt bij het eten als u heel weinig of geen spierkracht hebt of als u last heeft van onwillekeurige spiersamentrekkingen waardoor zelf eten onmogelijk is.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een eetrobot?

  Eethulpmiddelen als een eetrobot maken zelfstandig eten mogelijk. Ze maken ook de kans op knoeien kleiner. Bij gebruik van de eetrobot bepaalt u zelf hoe snel u eet en wat de volgende hap wordt.

  Hoe werkt een eetrobot?

  Een eetrobot voert stap voor stap of volledig automatisch een aantal bewegingen in een vaste volgorde uit. Eetrobots hebben een mechanisme om rond het speciaal vormgegeven bord te draaien.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Iemand moet het eten opscheppen en het bord klaarzetten.
  • Eetrobots werken met lepels. Het eten op het bord moet daarom gemakkelijk met een lepel opgeschept kunnen worden en niet te grote stukken bevatten.
  • Test een eetrobot of eethulp goed uit en stel de eethulp op uw wensen en mogelijkheden in.
  • Meer informatie en een stappenplan voor mensen met ernstige arm- en handbeperkingen op de Hulpmiddelenwijzer.

  Productoverzicht

  Alternatieven

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactEetrobot met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 07-08-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: