Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Bordverhoger

Een bordverhoger maakt de afstand tussen het bord en uw mond kleiner. U kunt dan gemakkelijker bij het bord komen als bewegen met handen arm of reiken moeilijk gaat.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een bordverhoger?

  Een bordverhoger helpt als u een beperkte arm- of handfunctie heeft en daardoor moeilijk (langdurig) het eten naar uw mond kunt brengen. Het verkorten van de afstand tussen bord en mond helpt ook om wat sneller te kunnen eten (koud worden van eten) en vermindert morsen.

  Hoe werkt een bordverhoger?

  Het bord plaatst u op de bordverhoger. Hierdoor is de afstand tussen uw mond en het bord korter. Een bordverhoger is eenvoudig zelf te maken op iedere gewenste hoogte. Een bordverhoger van afwasbaar materiaal of geheel geverfd is aan te bevelen.

  Belangrijk om te weten

  • Bordverhogers moeten stabiel staan en gemakkelijk zijn schoon te houden. Eventueel kan er antislipmateriaal op aangebracht worden.

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • U kunt echt van alles gebruiken om het bord op te zetten, bijvoorbeeld een stapel boeken, een verhoogd dienblad, documentenhouder (foto 1) of monitor verhoger (foto 2)
  • Bedtafel of een dienblad met schootkussen of op pootjes. De opstaande randen zorgen dat het bord op zijn plaats blijft.

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactBordverhoger met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 02-08-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: