Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Rollator en rolstoel in één

Een rollator en rolstoel in één biedt ondersteuning bij het lopen in huis en buiten. Als u te moe wordt of niet meer voldoende kracht heeft om te lopen, maakt u er zonder gereedschap een rolstoel van. Er is ook een variant voor Parkinson of een verstoord looppatroon. Uitgevoerd met laserlijn en app voor de instellingen.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 05-12-2023

  Waarvoor dient een rollator en rolstoel in één?

  Met een rollator en rolstoel in één kunt u wandelen zolang u het volhoudt. Als u vermoeid raakt, kunt u de rollator veranderen in een rolstoel en geduwd worden. En als u voldoende uitgerust bent, maakt u weer een rollator van de rolstoel en loopt u weer verder. U hoeft niet met twee verschillende hulpmiddelen op pad, alleen met een rollator en (eventueel) een tas met de voetsteunen en rugleuning.

  Hoe werkt een rollator met rolstoel in één?

  Als u de rollator als rolstoel wilt gebruiken, draait u de handgrepen inclusief rem om en zet deze vast op de juiste duwhoogte. U klikt de voetsteunen boven de voorwielen. De rugleuning plaats u in de gleuven aan de binnenkant naast de zitting en trekt deze omhoog, naar achteren en vast. Hier heeft u geen gereedschap voor nodig. Ik kunt gaan zitten en geduwd worden.
  Bij een andere variant, klapt u de voetsteunen uit en keert u de rugband om. Deze is minder stevig in gebruik dan een gewone rolstoel.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Een rollator en rolstoel in één is voornamelijk een rollator. De rolstoel is bij het duwen zwaarder dan een gewone rolstoel.
  • De rolstoel is een duwrolstoel. De rolstoel heeft kleine wielen waardoor u de rolstoel niet zelf kunt voortbewegen.
  • Let op! Soms moet u het rolstoelpakket er apart bijkopen.

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Als wandelen vermoeiend wordt, en u wel wilt bewegen kunt u ook denken aan een loopfiets. Een loopfiets met 3 of 4 wielen biedt ook stabiliteit.

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  U kunt het hulpmiddel lenen via uw zorgverzekeraar, via uw (thuis)zorgorganisatie of een hulpmiddelenleverancier.

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Lenen

  Als u een hulpmiddel tijdelijk nodig heeft, bijvoorbeeld na een operatie, kunt u hulpmiddelen voor behandeling en verpleging maximaal 26 weken zonder kosten lenen.

  Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar naar de voorwaarden. Zij kunnen u vertellen:

  • Of het leen-hulpmiddel dat u nodig heeft helemaal vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
  • Bij welke leverancier uw zorgverzekeraar afspraken heeft over kwaliteit en prijzen (gecontracteerde of niet gecontracteerde zorg).
  • Of u een medische indicatie (het voorschrijven van noodzaak) van behandelend arts of (wijk/transfer) verpleegkundige nodig heeft voor het aanvragen van het hulpmiddel.

  Informeer bij een hulpmiddelenleverancier naar de mogelijkheden. U geeft aan welk hulpmiddel u wilt lenen via de website, de telefoon of in de winkel. De hulpmiddelenspecialist:

  • Vraagt waarom u het hulpmiddel nodig heeft en voor welk ziektebeeld of zorgsituatie. Dit vervangt de indicatie van arts of behandelaar.
  • Zoekt voor u uit of uw zorgverzekeraar het hulpmiddel vergoed.
  • Dient de aanvraag voor vergoeding direct bij uw zorgverzekeraar in.

  Als u het hulpmiddel na 26 weken toch graag wilt houden, bijvoorbeeld uw postoel, kunt u bij sommige zorgverzekeraars/hulpmiddelenleveranciers met korting kopen. Soms is er na 26 weken (alleen) een huur mogelijkheid, let hierbij op de huurprijs en maak een goede inschatting of kopen en zeker een tweedehands hulpmiddel, niet goedkoper is bij langer gebruik.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactRollator en rolstoel in één met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: