Tips voor een veilige trap
U vindt hier mogelijke oplossingen om een trap en het gebruiken van de trap veiliger te maken. Welk schoeisel gebruikt u? Ziet u nog voldoende om de diepte van de treden in te schatten? En welke kleine aanpassingen kunt u aan de trap zelf doen?
Laatst bijgewerkt op: 24-04-2025
Voorbereiding
- Schoeisel. Met schoenen of pantoffels met stroeve zolen zult u minder snel uitglijden. Er zijn ook sokken te koop met antislipzolen. Hiermee voorkomt u ook vallen.
- Verlichting. Door de trap en het trappenhuis goed te verlichten kunt u de traptreden goed zien. Verlichting is belangrijk om in te schatten hoe diep de treden zijn en om te zien waar de treden eindigen. Bij het plaatsen van verlichting met een bewegingssensor hoeft u ook het licht niet aan of uit te doen.
Trap aanpassingen
- Contrasterende kleuren. Breng op de rand van elke trede een lijn in een heel andere kleur aan en u ziet beter waar de traptrede eindigt. Dit verkleint de kans om een misstap te maken.
- Antislip op de traptreden. Traptreden van hout, laminaat of zeil kunnen zéér glad zijn. Om uitglijden te voorkomen kunt u de treden antislip maken. Er zijn verschillende soorten antislipmaterialen, bijvoorbeeld antislip-spray of zelfklevende en lichtgevende antislip-strips.
- Dubbele trapleuning. Met een tweede trapleuning heeft u aan allebei de kanten een trapleuning. U heeft meer steun bij het traplopen. En u kunt ook meer armkracht gebruiken bij het traplopen.
- Trapneuzen. Een trapneus is een aluminium, kunststof, rubber of messing profiel dat u op de rand van de traptrede plaatst. Trapneuzen zijn zowel binnen als buiten op praktisch elke ondergrond (beton, hout, cement, steen, marmer) te bevestigen. Extra veiligheid? Trapneuzen met antislip en een lichtgevende kleur.
- Tussentreden. Als u moeite heeft met de hoogte van traptreden, dan kunt u tussentreden laten plaatsen. Tussentreden komen, links of rechts, direct op uw eigen traptreden. U maakt met deze tussentrede een tussenstapje tussen twee traptreden. U hoeft slechts de helft van het hoogteverschil te overbruggen. Tussentreden zijn niet heel groot, er kan met slechts één voet op gestaan worden.
- Trapassistent. Deze traphulp werkt met een beugel die de traploper omhoog- of omlaag helpt tijdens het traplopen. De beugel zit vast aan een rail langs de trap. De beugel blokkeert automatisch bij een verkeerde beweging, bijvoorbeeld het begin van een val.
Alternatieven
- Als ondanks bovenstaande maatregelen, traplopen niet meer veilig voelt of niet meer mogelijk is, bent u misschien aan een traplift toe. Let wel op, met traplopen oefent u belangrijk spieren voor alle dagelijkse activiteiten. Uw spierkracht kan door het gebruik van een traplift verminderen. Trapliften zijn er met stoel of sta-plateau. Ze zijn te koop, ook tweedehands, of te huur.
- Indien de ruimte in of rond uw huis het toelaat, zijn er andere mogelijkheden: slapen op de begane grond, een huislift of een zorgunit of mantelzorgwoning plaatsen.
Meer informatie
- Trapliften op bestaande trappen: Informatieblad over de bouwvoorschriften bij installatie van trapliften in bestaande woningen van de Overheid. (pdf juli 2023)
- Folder Hoe maak je een huis veiliger voor ouderen - infographic veilig huis ouderen vindt u als download onderaan deze pagina.