Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tussentreden

Bent u minder mobiel en heeft u moeite met traplopen? Met tussentreden halveert u het hoogteverschil tussen traptreden. U heeft dan minder spierkracht nodig voor het traplopen en u hoeft niet uw gewrichten zo ver te buigen. Traplopen is met tussentreden minder inspannend voor uw hart en longen.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dienen tussentreden?

  Met tussentreden is traplopen minder belastend bij beperkingen in mobiliteit door artrose, reuma, ouderdom, spierziekten, obesitas, hartfalen, CVA, dwerggroei of rugklachten. Traplopen is een goede dagelijkse beweging om fit te blijven.

  Hoe werken tussentreden?

  Tussentreden worden op maat gemaakt. Ze worden links of rechts, maar altijd aan de buitenzijde van de trap geplaatst. De tussentreden halveren de staphoogte. De ene voet stapt van vaste trede naar vaste trede en de andere voet van tussentrede naar tussentrede. Hierdoor belast u minder uw spieren en gewrichten en is traplopen minder inspannend voor hart en longen.

  Belangrijk om te weten

  • Tussentreden zijn een goedkoop alternatief voor het plaatsen van een traplift of voor een verbouwing of verhuizing. 

  Productoverzicht

  Alternatieven

  Wordt het vergoed?

  Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo of de Wlz. Controleer dit via de keuzewijzer op de Hulpmiddelenwijzer. Voor een aanvraag via de Wmo gaat u naar uw gemeente, een aanvraag vanuit de Wlz doet u bij het zorgkantoor. 

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de WMO

  Uw gemeente is wettelijk verplicht om te onderzoeken of u ondersteuning nodig heeft. Dit wordt vastgesteld tijdens een 'keukentafelgesprek', u heeft hierbij recht op een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS.

  Het keukentafelgesprek gaat over:

  • Wat u zelf kunt.
  • Of en hoe uw omgeving u kan ondersteunen (mantelzorg).
  • Zorg en ondersteuning die u al ontvangt vanuit andere wetten, bijvoorbeeld de Wet langdurige zorg (Wlz).

  Algemene voorwaarden aan het hulpmiddel

  • U moet het hulpmiddel nodig hebben: u krijgt zorg op maat, maar alleen zorg die écht nodig is, niet meer en niet minder.
  • Er is geen ander, goedkoper hulpmiddel dat even goed werkt.
  • Het hulpmiddel moet goed werken, het voldoet “aan de stand van de wetenschap en praktijk”

  Wie bepaalt of beoordeelt dit?

  De gemeente neemt een besluit door rekening te houden met uw wensen en de uitkomst van het keukentafelgesprek. De gemeente komt met een passende ondersteuning zodat u weer veilig kunt wonen en meedoen aan de maatschappij. U ontvangt een voorstel:

  Ondersteuning vanuit algemene voorzieningen (thuiszorg of dagbesteding) en/of maatwerkvoorzieningen, eventueel via een pgb (woningaanpassingen).

  Informatie

  Meer informatie 

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactTussentreden met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 17-09-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: