Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Traplift, stoel

Op een traplift met een stoel kunt u zittend langs een trap naar boven of beneden gaan. U kunt een traplift laten aanbrengen bij een rechte trap, een trap met één of meer bocht(en) en een trap met een tussenbordes. Bijna altijd wordt een traplift op maat van de woning gemaakt.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een traplift met stoel?

  Met een traplift neemt u de trap zonder te hoeven lopen. Dit kan een oplossing zijn wanneer u thuis niet of niet veilig naar boven of beneden kunt komen. Bijvoorbeeld door weinig kracht in de benen of snel het evenwicht verliezen. Denkt u hierbij aan spierziekten, beroerte, ziekte van Parkinson of Huntington.

  Hoe werkt een traplift met stoel?

  Trapliften kunnen aan beide kanten van de trap worden gemonteerd, afhankelijk van de situatie is de keuze voor binnenzijde (spilzijde) of buitenzijde (muurkant). De onderdelen (zitting, armleuningen en voetsteun) klapt u uit. Dan gaat u op het stoeltje zitten en drukt u op de bedieningsknop, waarna de lift langzaam langs een rail omhoog of omlaag gaat. Het stoeltje heeft meestal een draaibare zitting, zodat u gemakkelijk op en van de stoel komt. U kunt de zitting, de armleuningen en de voetsteun meestal opklappen, zodat anderen voldoende ruimte hebben om de trap te gebruiken. Trapliften werken op elektriciteit; als de stroom uitvalt, werkt de traplift op de noodaccu.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Denkt u in aanmerking te kunnen komen voor een vergoeding? Neemt u dan voordat u verplichtingen aangaat met een leverancier, contact op met het Wmo-loket van uw gemeente. Schakel bij uw aanvraag een onafhankelijke cliëntadviseur in en/of uw ergotherapeut/behandelaar. Achteraf krijgt u géén vergoeding, dit weten de leveranciers van trapliften. 
  • De trap moet geschikt en breed genoeg (60 cm) zijn voor de lift, en er moet ruimte zijn voor eventuele medebewoners die wel traplopen.
  • De buitenkant (muurzijde) is minder steil met de lift, maar dan moet de medebewoner op het smalle stuk van de treden lopen.
  • Zorg voor voldoende licht om de traplift te bedienen.
  • Als u een rollator, trippel- of rolstoel gebruikt en maar korte afstanden zelfstandig kunt overbruggen, is er beneden en boven ruimte nodig voor deze loophulpmiddelen.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Er bestaan allerlei soorten en uitvoeringen, zoals trapliften die extra gewicht kunnen dragen, trapliften voor kinderen en trapliften geschikt voor blinden en slechtzienden.

  Alternatieven

  Traplopen is gezond, het houdt u fit en zorgt dat uw spiermassa op peil blijft, een alternatief dat u actief houdt is aan te raden. Bijvoorbeeld:

  U kunt gebruik maken van onze keuzehulp traplopen om te helpen bij uw keuze.

  Wanneer wel of geen traplift?

  Is traplopen echt niet meer mogelijk? Dan kunt u met een traplift toch boven komen en hoeft u niet te verhuizen. De traplift is niet geschikt als u moeite heeft met zitten, staan of het bedienen en begrijpen van apparaten. U bent dan aangewezen op een huislift of een verhuizing. 

  Wordt het vergoed?

  Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo of de Wlz. Controleer dit via de keuzewijzer op de Hulpmiddelenwijzer. Voor een aanvraag via de Wmo gaat u naar uw gemeente, een aanvraag vanuit de Wlz doet u bij het zorgkantoor. 

  Hoe te verkrijgen?

  U kunt trapliften kopen, huren of leasen. De aanschafkosten lopen behoorlijk op, er zijn ook mogelijkheden voor een tweedehands traplift. Alleen de rails is altijd maatwerk. Het is raadzaam om meerdere offertes op te vragen om producten, onderhoud en service met elkaar te vergelijken. Vergeet ook vooral niet de traplift bij de leverancier uit te proberen. Denkt u in aanmerking te kunnen komen voor een vergoeding? Neemt u dan voordat u verplichtingen aangaat, contact op met het Wmo-loket van uw gemeente. U kunt bij deze aanvraag ook een onafhankelijke cliëntadviseur betrekken. 

  Hulpmiddelen vanuit de WMO

  Uw gemeente is wettelijk verplicht om te onderzoeken of u ondersteuning nodig heeft. Dit wordt vastgesteld tijdens een 'keukentafelgesprek', u heeft hierbij recht op een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS.

  Het keukentafelgesprek gaat over:

  • Wat u zelf kunt.
  • Of en hoe uw omgeving u kan ondersteunen (mantelzorg).
  • Zorg en ondersteuning die u al ontvangt vanuit andere wetten, bijvoorbeeld de Wet langdurige zorg (Wlz).

  Algemene voorwaarden aan het hulpmiddel

  • U moet het hulpmiddel nodig hebben: u krijgt zorg op maat, maar alleen zorg die écht nodig is, niet meer en niet minder.
  • Er is geen ander, goedkoper hulpmiddel dat even goed werkt.
  • Het hulpmiddel moet goed werken, het voldoet “aan de stand van de wetenschap en praktijk”

  Wie bepaalt of beoordeelt dit?

  De gemeente neemt een besluit door rekening te houden met uw wensen en de uitkomst van het keukentafelgesprek. De gemeente komt met een passende ondersteuning zodat u weer veilig kunt wonen en meedoen aan de maatschappij. U ontvangt een voorstel:

  Ondersteuning vanuit algemene voorzieningen (thuiszorg of dagbesteding) en/of maatwerkvoorzieningen, eventueel via een pgb (woningaanpassingen).

  Informatie

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactTraplift, stoel met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 17-09-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: