Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

App voor omgevingsbesturing

Er bestaan veel verschillende apps voor omgevingsbesturing, waarmee u voorzieningen in huis bedient. Deze apps helpen u om bijvoorbeeld deuren, ramen, gordijnen, verlichting, liften, verstelbare bedden en televisie via de smartphone of tablet te bedienen. Na installatie van de app kunt u niet zomaar voorzieningen in huis bedienen. Voor het op afstand bedienen van de verlichting, bijvoorbeeld, moet de lamp contact kunnen maken met de app. Daarvoor moet u vaak bijbehorende apparatuur aanschaffen.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een app voor omgevingsbesturing?

  Apps voor omgevingsbesturing nemen bepaalde alledaagse activiteiten over. U bedient bepaalde apparaten en voorzieningen in huis op afstand met de app zonder op te hoeven staan, te reiken of te lopen. Deze app helpt ook als u moeite heeft om met de hand apparaten of voorzieningen te bedienen.

  Hoe werkt een app voor omgevingsbesturing?

  U stuurt de omgeving aan na het installeren van de app op uw smartphone of tablet en na het aansluiten van de eventueel noodzakelijke (rand)apparatuur. Vaak werken apps met plaatjes: als u op de afbeelding van een deur klikt, gaat de deur automatisch open of dicht. Het signaal dat hiervoor nodig is wordt via stroom, infrarood, hoogfrequente signalen, bluetooth of een draadloos netwerk verstuurd. Ook kunt u instellingen wijzigen, bijvoorbeeld licht dimmen of sfeerverlichting kiezen.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • U kunt instellingen van apparaten therapeutisch gebruiken. Bijvoorbeeld bij verlichting kunt u de intensiteit van het licht zo aanpassen dat het een dag- en nachtritme nabootst. Dit bevordert de aanmaak van melatonine en daarmee de slaap.
  • Omgevingsbesturing heeft een keerzijde: te veel zitten is schadelijk voor de gezondheid.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  Er bestaan verschillende apps, zowel voor smartphones als tablets. De apparatuur die u eventueel moet koppelen aan de app verschilt enorm.

  Alternatieven

  Wordt het vergoed?

  Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo of de Wlz. Controleer dit via de keuzewijzer op de Hulpmiddelenwijzer. Voor een aanvraag via de Wmo gaat u naar uw gemeente, een aanvraag vanuit de Wlz doet u bij het zorgkantoor. 

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de WMO

  Uw gemeente is wettelijk verplicht om te onderzoeken of u ondersteuning nodig heeft. Dit wordt vastgesteld tijdens een 'keukentafelgesprek', u heeft hierbij recht op een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS.

  Het keukentafelgesprek gaat over:

  • Wat u zelf kunt.
  • Of en hoe uw omgeving u kan ondersteunen (mantelzorg).
  • Zorg en ondersteuning die u al ontvangt vanuit andere wetten, bijvoorbeeld de Wet langdurige zorg (Wlz).

  Algemene voorwaarden aan het hulpmiddel

  • U moet het hulpmiddel nodig hebben: u krijgt zorg op maat, maar alleen zorg die écht nodig is, niet meer en niet minder.
  • Er is geen ander, goedkoper hulpmiddel dat even goed werkt.
  • Het hulpmiddel moet goed werken, het voldoet “aan de stand van de wetenschap en praktijk”

  Wie bepaalt of beoordeelt dit?

  De gemeente neemt een besluit door rekening te houden met uw wensen en de uitkomst van het keukentafelgesprek. De gemeente komt met een passende ondersteuning zodat u weer veilig kunt wonen en meedoen aan de maatschappij. U ontvangt een voorstel:

  Ondersteuning vanuit algemene voorzieningen (thuiszorg of dagbesteding) en/of maatwerkvoorzieningen, eventueel via een pgb (woningaanpassingen).

  Informatie

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactApp voor omgevingsbesturing met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 16-09-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: