App voor omgevingsbesturing

Er bestaan veel verschillende apps voor omgevingsbesturing, waarmee u voorzieningen in huis kunt bedienen. Deze apps helpen u om bijvoorbeeld deuren, ramen, gordijnen, verlichting, liften, verstelbare bedden, telefoon en televisie via de smartphone of tablet te bedienen. Na installatie van de app kunt u niet zomaar voorzieningen in huis bedienen. Bijvoorbeeld voor het op afstand bedienen van de verlichting moet de lamp contact maken met de app. Daarvoor moet u vaak bijhorende apparatuur aanschaffen.
  • Deuropener
    Deuropener

Waarvoor dient het?

Apps voor omgevingsbesturing kunnen bepaalde alledaagse activiteiten overnemen. Met deze app kunt u bepaalde apparaten en voorzieningen in huis op afstand bedienen. U hoeft daarvoor dan niet op te staan, te reiken of te lopen. Deze app helpt ook als u moeite heeft om met de hand apparaten of voorzieningen te bedienen.

Hoe werkt het?

U kunt de omgeving aansturen nadat u de app op uw smartphone of tablet heeft geïnstalleerd en de eventueel noodzakelijke apparatuur heeft aangesloten. Vaak werken apps met plaatjes: als u op de afbeelding van een deur klikt, gaat de deur automatisch open of dicht. Het noodzakelijke signaal kan via stroom, infrarood, hoogfrequente signalen, bluetooth of een draadloos netwerk verstuurd worden naar de app. Het is vaak ook mogelijk om instellingen te wijzigen, bijvoorbeeld dimmen van licht of het kiezen van sfeerverlichting.

Belangrijk om te weten

  • Er bestaan ook oplossingen waarvoor u geen app hoeft te installeren, zoals een afstandsbediening.
  • U kunt instellingen van apparaten aanpassen. Bijvoorbeeld bij verlichting kunt u de intensiteit van het licht zo aanpassen dat u het dag- en nachtritme kunt nabootsen. Daardoor wordt de aanmaak van melatonine bevorderd en kan iemand beter slapen.
  • Omgevingsbesturing heeft een keerzijde: te veel zitten is schadelijk voor de gezondheid.
  • Beoordeel met de Vilans App Check of een app betrouwbaar is.
  • Universele schakelaar voor licht met afstandbediening, zie www.zorgvannu.nl.

Uitvoeringen

Er bestaan verschillende apps, zowel voor smartphones als tablets. De apparatuur die u eventueel moet koppelen aan de app verschilt enorm.

Wordt het vergoed?

U krijgt het hulpmiddel mogelijk vergoed vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) of de Wlz (Wet langdurige zorg). Uw gemeente voert de Wmo uit. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voert de Wlz uit. Soms wordt een eigen bijdrage gevraagd.

Verder zoeken

U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via Google vinden.
Laatst herzien op 19 december 2018

Tips van gebruikers

Andere hulpmiddelen bij Beroerte (CVA)

 

Ook iets voor u?

 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.
Per Saldo is een belangenvereniging van en voor mensen die hun zorg en begeleiding zelf willen regelen met een persoonsgebonden budget (pgb).

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier