Pictogram
Met pictogrammen (afbeeldingen) geeft u gemakkelijk aan waar u spullen in huis of een kast kunt vinden en welke deur u moet hebben voor bijvoorbeeld het toilet. Pictogrammen gebruikt u ook voor het makkelijk maken van moeilijke teksten. Maar ook bij een slechter of verstoord geheugen of begrip zoals bij dementie, NAH of een verstandelijke beperking.
Laatst bijgewerkt op: 13-08-2023
Waarvoor dient een pictogram?
Met pictogrammen maakt u meestal zonder woorden voor iedereen herkenbaar waar ze moeten zijn, bijvoorbeeld om te weten in welke kast en op welke plank sokken en ondergoed liggen.
Hoe werkt een pictogram?
Pictogrammen kunt u bevestigen met klittenband, dubbelzijdig plakband of lijm. Er bestaan ook pictogrammen in de vorm van stickers (zelfklevend). U kunt zelf pictogrammen maken, zoals foto's en tekeningen. U kunt ook speciale software of apps gebruiken om gemakkelijk afbeeldingen te vinden, maken en printen.
Belangrijk om te weten
- Plaats de pictogrammen op ooghoogte.
- In een zorginstelling kunt u de voordeur aan de buitenkant herkenbaar maken met bijvoorbeeld een pictogram of materialen en kleuren. Er bestaan ook deurstickers die een hele deur bedekken, bijvoorbeeld met een foto van de oude voordeur.
Productoverzicht
Alternatieven
- Er zijn agenda's/organizers die werken met pictogrammen om structuur, tijdsbesef en overzicht aan te brengen.
Wordt het vergoed?
U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen.
Hoe te verkrijgen?
Zelf aanschaffen
Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.
Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.
Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.
Meer informatie
- Verder met hersenletsel, adviezen voor vergeetachtigheid na een beroerte of hersenbloeding.
- Dementie en Hulpmiddelen en Eerste hulp bij vergeetachtigheid op de Hulpmiddelenwijzer.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactPictogram met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!