Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Smarthome

Met smarthome kunt u via een afstandsbediening, smartphone of een tablet diverse voorzieningen in een woning op afstand besturen. Onder het begrip 'smarthome' vallen heel eenvoudige systemen, maar ook complexe en duurdere systemen en ook nog specifieke systemen voor mensen met ernstige beperkingen. Smarthome of domotica heet ook wel huisautomatisering.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient smarthome?

    Smarthome stelt u in staat om allerlei handelingen die nodig zijn om (comfortabel) te leven in uw huis op afstand te regelen. Bijvoorbeeld het bedienen van verlichting, deuren, ramen en gordijnen zonder te hoeven opstaan en lopen. Maar ook (voor)programmeren van uw oven of verwarming via uw smartphone of tablet.

    Hoe werkt smarthome?

    De eenvoudige smarthomesystemen werken meestal met onderdelen die tussen de verlichting of apparatenstekkers in wandcontactdozen worden ingeplugd. U bedient het systeem met een afstandsbediening. Hiermee schakelt u apparaten aan of uit. U koopt eenvoudige domoticasystemen bij bouwmarkten en doe-het-zelfzaken. 

    Bij de complexere smarthomesystemen worden onderdelen ingebouwd in een woning (bijvoorbeeld achter een lichtschakelaar). De bediening gaat via een aanraakscherm of app op de smartphone. Deze complexe  systemen zijn via een elektrotechnisch installatiebedrijf verkrijgbaar. De specifieke systemen hebben een bediening die is afgestemd op iemands beperking, bijvoorbeeld via oogbeweging. Dit is maatwerk door gespecialiseerde bedrijven.

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Eenvoudige en goedkope systemen kunnen goed helpen, hoewel ze niet speciaal voor mensen met beperkingen zijn ontworpen. Ze worden niet vergoed.
    • U kunt complexere systemen verkrijgen bij elektrotechnische installatiebedrijven. U kiest dan bij voorkeur installateurs aangesloten bij Uneto-VNI en bovendien met het label 'comfort installateur'. Dat zijn bedrijven gespecialiseerd in het werken voor ouderen of mensen met een beperking. 
    • Alleen zeer specifieke systemen worden vergoed met een indicatie van arts of behandelaar. Soms door de zorgverzekeraar vanuit basisverzekering. Of als woningaanpassing via de WMO en uw gemeente als u daardoor langer thuis kunt blijven wonen.

    Productoverzicht

    Wordt het vergoed?

    Er is geen eenduidige informatie over een vergoeding voor dit hulpmiddel, gebruik de keuzehulp om de mogelijkheden te onderzoeken. Vraag dit voor de aanschaf na bij uw zorgverzekeraar, gemeente of bij het UWV.

    Komt u er niet uit? Bezoek dan Informatie- en adviespunt Juiste Loket | Regelhulp - Ministerie van VWS

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactSmarthome met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 16-09-2023 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Gerelateerde 'Handig om te doen's

    Deel deze pagina via: