Domotica

Met domotica kunt u via een afstandsbediening of een tablet diverse voorzieningen in een woning op afstand besturen. Onder het begrip 'domotica' vallen heel eenvoudige systemen, maar ook complexe en duurdere systemen en ook nog specifieke systemen voor mensen met ernstige beperkingen. Domotica heet ook wel huisautomatisering.

Waarvoor dient het?

Domotica stelt u in staat om allerlei handelingen die nodig zijn om (comfortabel) te leven in uw huis op afstand te regelen. Bijvoorbeeld het bedienen van verlichting, deuren, ramen en gordijnen zonder te hoeven opstaan en lopen. Of het programmeren van de verwarming en oven met uw smartphone of tablet.

Hoe werkt het?

De eenvoudige domoticasystemen werken meestal met onderdelen die in wandcontactdozen worden ingeplugd. Verlichting en andere apparaten die vroeger op deze wandcontacdozen waren aangesloten, worden vervolgens weer ingeplugd in deze onderdelen. De eenvoudige domoticasystemen omvatten daarnaast een afstandsbediening zoals van een televisie. Hiermee schakelt u apparaten aan of uit. U koopt eenvoudige domoticasystemen bij bouwmarkten en doe-het-zelfzaken.

Bij de complexere domoticasystemen worden onderdelen ingebouwd achter de lichtschakelaars in een woning. De afstandsbediening wordt dan meestal vervangen door bediening via een aanraakscherm. De complexe  systemen zijn via een elektrotechnisch installatiebedrijf verkrijgbaar.
De specifieke systemen hebben een afstandsbediening die is afgestemd op iemands beperking, bijvoorbeeld via oogbeweging. Dit is maatwerk door gespecialiseerde bedrijven.

Belangrijk om te weten

  • Alleen specifieke systemen worden vergoed.
  • Eenvoudige en goedkope systemen kunnen goed helpen, hoewel ze niet speciaal voor mensen met beperkingen zijn ontworpen.
  • U kunt de complexere systemen verkrijgen bij elektrotechnische installatiebedrijven. U kiest dan bij voorkeur installateurs aangesloten bij Uneto-VNI en bovendien met het label 'comfort installateur'. Dat zijn bedrijven gespecialiseerd in het werken voor ouderen of mensen met een beperking.
  • Meer informatie over consumenten-eHealth op het kennisplein Zorg voor Beter.
  • Er is ook een inspiratiebox met Vilans-producten: Technologie in de langdurende zorg.

Verder zoeken

U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via Google vinden.
Laatst herzien op 13 december 2018

Tips van gebruikers

Andere hulpmiddelen bij Beroerte (CVA)

 

Ook iets voor u?

 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier