Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Blauw verrijkt licht

Blauw verrijkt licht helpt om een verstoord dag en nachtritme te herstellen. Een speciale lamp zorgt voor blauw licht die via de ogen de biologische klok aanstuurt.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient blauw verrijkt licht?

  Blootstelling aan blauw verrijkt licht met een sterkte van meer dan 1000 lux kan de biologische klok van iemand met dementie herstellen. Blauw verrijkt licht vermindert ook nachtelijke onrust, zodat minder of geen vrijheidsbeperkende maatregelen nodig zijn. Mensen met dementie slapen bovendien beter en langer. Eventuele depressiviteit wordt minder en er is sprake van een tragere afname van de cognitie. 

  Hoe werkt blauw verrijkt licht?

  Veroudering van de ogen leidt er toe dat blauw licht minder goed wordt opgenomen. Hierdoor weet de biologische klok van bijvoorbeeld iemand met dementie op een gegeven moment niet meer wanneer het dag of nacht is. De ziekte van Alzheimer tast de directe verbinding tussen cellen van het oog en de biologische klok aan, waardoor de biologische klok niet goed werkt. Blauw verrijkt licht herstelt de werking van de biologische klok.

  Belangrijk om te weten

  • Gebruik blauw verrijkt licht van minimaal 1000 lux.
  • Gebruik dit licht iedere dag, bij een onderbreking van een dag kan al verstoring van de biologische klok optreden.
  • Gebruik de lamp overdag, maar niet na 18.00 uur. Het gebruik na 18.00 werkt averechts en verstoort de biologische klok.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Led lampen met blauw verrijkt licht voor in de thuissituatie: u plaatst de lamp op tafel voor uw gezicht.
  • Blauw verrijkt licht in zorginstellingen zorgt ervoor dat vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals bedhekken en fixatie- of onrustbanden, niet meer nodig zijn.
  • Op kieskeurig.nl kunt u een test van wake-up lights vinden.

  Alternatieven

  • Zorg dat u en uw partner veel naar buiten gaan. Bij donkere dagen of slecht weer komt kunstlicht goed van pas.
  • Er is een slimme lichttherapiebril voor meer energie, betere concentratie en slaap. Ondersteunend bij jet-lags en winterdip.

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactBlauw verrijkt licht met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 10-11-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: