Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Traplift, plateau

Plateautrapliften maken het mogelijk dat u zittend in een rolstoel of scootmobiel langs een trap naar boven of beneden kunt. Er zijn mogelijkheden voor plateautrapliften bij een rechte trap, een trap met één of meer bocht(en) en een trap met een tussenbordes. Beugels en plateau zijn vaak opklapbaar, zodat anderen voldoende ruimte hebben om de trap te gebruiken. De plateaulift heeft voor de veiligheid meestal opstaande randen, een hekje, beugels en een antisliplaag. Plateautrapliften heten ook wel plateauliften of platformliften.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een plateautraplift?

  Plateautrapliften zorgen ervoor dat u, als u in een rolstoel of scootmobiel zit, veilig naar boven of beneden kunt.

  Hoe werkt een plateautraplift?

  Plateautrapliften kunnen aan de muur of op de traptreden worden gemonteerd. De onderdelen van de lift worden uitgeklapt. Dan rijdt u op het plateau en drukt u op een bedieningsknop, waarna de lift langzaam langs een rail omhoog of omlaag gaat. Trapliften werken op elektriciteit; als de stroom uitvalt werkt de traplift op de noodaccu.

  YouTube video thumbnail

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Er bestaan veel verschillende soorten en uitvoeringen. De meeste plateautrapliften worden min of meer op maat gemaakt. Het belangrijkste onderscheid is of ze binnen of buiten een gebouw of woning gebruikt worden. Verder is het draagvermogen van belang: een plateautraplift waar een scootmobiel op moet kunnen, moet meestal meer gewicht kunnen hebben.

  Alternatieven 

  • Een huislift, of u kunt overwegen naar een gelijkvloerse woning te verhuizen. 
  • Een aanbouw van een zorgunit met bad en slaapkamer of mantelzorgwoning.
  • Als u nog een beetje zelf kunt lopen zijn er ook trapliften met stoel voor in huis waarmee u zittend naar boven of beneden kunt. Let ook op of er boven nog voldoende ruimte is voor een ander loophulpmiddel.

  Wordt het vergoed?

  Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo of de Wlz. Controleer dit via de keuzewijzer op de Hulpmiddelenwijzer. Voor een aanvraag via de Wmo gaat u naar uw gemeente, een aanvraag vanuit de Wlz doet u bij het zorgkantoor. 

  Hoe te verkrijgen?

  U kunt trapliften kopen, huren of leasen. De aanschafkosten lopen behoorlijk op, er zijn ook mogelijkheden voor een tweedehands traplift. Alleen de rails is altijd maatwerk. Het is raadzaam om meerdere offertes op te vragen om producten, onderhoud en service met elkaar te vergelijken. Vergeet ook vooral niet de traplift bij de leverancier uit te proberen. Denkt u in aanmerking te kunnen komen voor een vergoeding? Neemt u dan voordat u verplichtingen aangaat, contact op met het Wmo-loket van uw gemeente. Schakel bij uw aanvraag een onafhankelijke cliëntadviseur in en/of uw ergotherapeut/behandelaar.

  Hulpmiddelen vanuit de WMO

  Uw gemeente is wettelijk verplicht om te onderzoeken of u ondersteuning nodig heeft. Dit wordt vastgesteld tijdens een 'keukentafelgesprek', u heeft hierbij recht op een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS.

  Het keukentafelgesprek gaat over:

  • Wat u zelf kunt.
  • Of en hoe uw omgeving u kan ondersteunen (mantelzorg).
  • Zorg en ondersteuning die u al ontvangt vanuit andere wetten, bijvoorbeeld de Wet langdurige zorg (Wlz).

  Algemene voorwaarden aan het hulpmiddel

  • U moet het hulpmiddel nodig hebben: u krijgt zorg op maat, maar alleen zorg die écht nodig is, niet meer en niet minder.
  • Er is geen ander, goedkoper hulpmiddel dat even goed werkt.
  • Het hulpmiddel moet goed werken, het voldoet “aan de stand van de wetenschap en praktijk”

  Wie bepaalt of beoordeelt dit?

  De gemeente neemt een besluit door rekening te houden met uw wensen en de uitkomst van het keukentafelgesprek. De gemeente komt met een passende ondersteuning zodat u weer veilig kunt wonen en meedoen aan de maatschappij. U ontvangt een voorstel:

  Ondersteuning vanuit algemene voorzieningen (thuiszorg of dagbesteding) en/of maatwerkvoorzieningen, eventueel via een pgb (woningaanpassingen).

  Informatie

  Meer informatie 

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactTraplift, plateau met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 25-07-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: