Trapassistent
Bent u minder mobiel en voelt u zich onzeker bij het traplopen? Een trapassistent ondersteunt u bij het traplopen. U heeft wel genoeg grip, en kracht in hand en arm nodig om de beugel te gebruiken.
Laatst bijgewerkt op: 14-09-2023
Waarvoor dient een trapassistent?
Een trapassistent zorgt dat het minder moeite kost om de trap op en af te lopen. Door de ondersteuning van de beugel heeft u trede voor trede houvast en kunt gebruik maken van uw armspieren zowel als uw beenspieren. Het vast kunnen houden van de beugel geeft u een veilig gevoel.
Hoe werkt een trapassistent?
De trapassistent bestaat uit een (inklapbare) beugel die aan een handrail en veiligheidsrail zit en de plaats inneemt van de gewone trapleuning.
- De trap op: U duwt de onderste stang van de handgreep (beugel) helemaal vooruit, de trap op, totdat uw armen gestrekt zijn. U laat het gewicht van het handvat naar beneden zakken en de beugel blokkeert. U kunt nu met uw benen de traptrede nemen waarbij u ook kracht kan uitoefenen op de beugel. Herhaal deze twee stappen totdat de handrail stopt en u bovenaan de trap bent. U vouwt de handgreep op.
- De trap af: U pakt de bovenste stang van de handgreep (beugel) vast. U tilt de handgreep op en hiermee ontgrendelt u de beugel. U laat hem langs de rail naar beneden glijden totdat uw armen geheel gestrekt zijn. U drukt op de handgreep en deze blokkeert zodat u de trede naar beneden kunt nemen. U herhaalt deze twee stappen totdat de handrail stopt en u beneden bent. Ook hierna kunt u de beugel opvouwen.
Belangrijk om te weten
- De trapassistent is veilig, zodra er gewicht komt op de handgreep of u tilt hem niet hoog genoeg dan zal deze altijd blokkeren.
- Bewegen is gezond. "Als u per dag 5 keer uw trap gebruikt, dan heeft u in een jaar tijd de Mont Blanc (4810mtr) beklommen en weer afgedaald" bron: Assistep.nl uitgebreide gebruiksaanwijzing.
- In sommige gevallen is het mogelijk om een trapassistent vergoed te krijgen via de WMO van uw Gemeente.
Productoverzicht
Alternatieven
- Heeft u alleen minder kracht in de benen dan kunnen tussentreden door het verkleinen van de te overbruggen afstand al voldoende zijn.
- Voelt u zich veilig genoeg op de trap dan kan een extra trapleuning aan de andere kant van de trap ook een mogelijkheid zijn. U heeft dan ook extra steun maar moet wel meer kracht zetten.
- Kunt u de trap echt niet meer op? Dan kunt u denken aan een traplift of huislift of verhuizen naar een gelijkvloerse woning.
Wordt het vergoed?
Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo of de Wlz. Controleer dit via de keuzewijzer op de Hulpmiddelenwijzer. Voor een aanvraag via de Wmo gaat u naar uw gemeente, een aanvraag vanuit de Wlz doet u bij het zorgkantoor.
Hoe te verkrijgen?
Hulpmiddelen vanuit de WMO
Uw gemeente is wettelijk verplicht om te onderzoeken of u ondersteuning nodig heeft. Dit wordt vastgesteld tijdens een 'keukentafelgesprek', u heeft hierbij recht op een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS.
Het keukentafelgesprek gaat over:
- Wat u zelf kunt.
- Of en hoe uw omgeving u kan ondersteunen (mantelzorg).
- Zorg en ondersteuning die u al ontvangt vanuit andere wetten, bijvoorbeeld de Wet langdurige zorg (Wlz).
Algemene voorwaarden aan het hulpmiddel
- U moet het hulpmiddel nodig hebben: u krijgt zorg op maat, maar alleen zorg die écht nodig is, niet meer en niet minder.
- Er is geen ander, goedkoper hulpmiddel dat even goed werkt.
- Het hulpmiddel moet goed werken, het voldoet “aan de stand van de wetenschap en praktijk”
Wie bepaalt of beoordeelt dit?
De gemeente neemt een besluit door rekening te houden met uw wensen en de uitkomst van het keukentafelgesprek. De gemeente komt met een passende ondersteuning zodat u weer veilig kunt wonen en meedoen aan de maatschappij. U ontvangt een voorstel:
Ondersteuning vanuit algemene voorzieningen (thuiszorg of dagbesteding) en/of maatwerkvoorzieningen, eventueel via een pgb (woningaanpassingen).
Informatie
- Neem voor informatie op maat contact op met uw eigen gemeente.
- Komt u er niet uit? Bezoek dan het Informatie- en adviespunt Juiste Loket | Regelhulp - Ministerie van VWS.
Meer informatie
- Ervaringsverhaal: Stap voor stap naar de toekomst - een voormalig topsporter traint traplopen na zijn ernstige dwarslaesie. Lees het verhaal van Dimitri op Assistep.nl.
- Op de Hulpmiddelenwijzer : Tips voor een veilige trap.
- Op Zorg van nu: innovatie om makkelijker de trap op te komen.
- Over vallen in huis voorkomen en traplopen op www.regelhulp.nl.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactTrapassistent met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!