Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Fixatiemateriaal

Fixatiemateriaal leidt tot ongewenste vrijheidsbeperking en wordt alleen ingezet als geen alternatief mogelijk is. Belangrijk is naar een alternatief te zoeken dat zowel tegemoet komt aan de kwaliteit van leven als aan de veiligheid van degene die wordt vastgezet. Meer informatie vindt u in de Alternatievenbundel met inspiratie voor passende en vrijwillige zorg (Vilans, 2020).

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient fixatiemateriaal?

  Fixatiemateriaal vermindert het risico op vallen. Het materiaal wordt in uiterste situatie gebruikt om probleemgedrag te voorkomen: de bescherming van de persoon zelf en / of zorgverlener of mantelzorger staat daarbij centraal.

  Hoe werkt fixatiemateriaal?

  Fixatiemateriaal houdt een persoon op een plaats door een bepaald lichaamsdeel vast te zetten, bijvoorbeeld hoofd, bovenbenen, enkel of borst.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Fixatiebanden. Banden met een zachte binnenkant die u aan beide uiteinden kunt vastzetten aan bijvoorbeeld een rolstoel, bed of stoel.
  • Fixatievesten. Vesten zonder mouwen of met afgesloten mouwen die u met een band aan beide uiteinden kunt vastzetten aan bijvoorbeeld een rolstoel, bed of stoel.
  • Fixatienetten. Netten met een uitsparing voor de armen, waaronder een persoon in bed ligt. Het net kunt u aan beide uiteinden vastzetten.

  Alternatieven

  • Er bestaan ook elektronische signaleringsmogelijkheden, zoals alarmmatten die een melding geven wanneer iemand opstaat en gaat lopen.
  • Bij onrust kunt u ook minder fixerende mogelijkheden als een verzwaarde deken of drukvest gebruiken.

  Wordt het vergoed?

  Er is geen eenduidige informatie over een vergoeding voor dit hulpmiddel, gebruik de keuzehulp om de mogelijkheden te onderzoeken. Vraag dit voor de aanschaf na bij uw zorgverzekeraar, gemeente of bij het UWV.

  Komt u er niet uit? Bezoek dan Informatie- en adviespunt Juiste Loket | Regelhulp - Ministerie van VWS

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactFixatiemateriaal met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 20-07-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: