Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor veilig een bad nemen

Een bad nemen wil iedereen graag zo lang mogelijk zelf kunnen doen zonder hulp van anderen. Een warm bad is ontspannend en zorgt voor soepele spieren en gewrichten. Merkt u dat het moeite kost om een bad nemen? En voelt u zich onzeker bij het in- en uitstappen van het bad? Er zijn verschillende mogelijkheden om veilig in bad te gaan zonder al te grote aanpassingen.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 12-02-2024

  Eerst alles klaarzetten

  Maak er een goede gewoonte van om voor u een bad neemt, eerst te kijken of u alles bij de hand hebt. Dan hoeft u als u in bad zit, niet nat uit bad te stappen. Kijk of u in bad, makkelijk bij zeep, shampoo en wat u verder gebruikt kunt. 

  Voorkom uitglijden in bad en badkamer

  • Een badmat en anti-slipmateriaal kunnen voorkomen dat u uitglijdt in bad of badkamer. Een badmat zit meestal met zuignappen vast op de bodem van het bad of op de badkamervloer. Er zijn ook antislipstrips verkrijgbaar voor in bad. 
  • Doe zelf antislipsokken aan uw voet(en). Het wassen van uw voeten is dan wel minder handig. Er bestaan ook antislip-zwemsokken; bij deze sokken zijn de tenen vrijgelaten. Een goedkopere oplossing is van een standaard antislipsok zelf de tenen afknippen.
  • Laat het bad pas vollopen als u in het bad zit. In een nog droog bad glijdt u minder snel uit.

  In- en uit bad stappen

  Als u moeite hebt om over de hoge badrand te stappen maar nog wel stabiel bent, is een badopstapje misschien een oplossing.  Een badopstap heeft een anti-slipstructuur zodat u niet uitglijdt. Rubberen voeten aan de onderzijde zorgen ervoor dat het badopstapje niet wegglijdt. Als u niet meer zo stabiel bent, kunt u een opstap met handgreep gebruiken. Of een badopstap combineren met een badsteun al dan niet vast gezet op de badrand. Er zijn veel soorten steunen in de handel. Horizontaal, verticaal, met zuignap of vaste montage. U kunt ook denken aan een pakpaal naast het bad.

  YouTube video thumbnail

  Volg de volgende stappen: 

  • Stap 1. Pak met één hand een handgreep of de pakpaal vast en til uw voet over de badrand. Zet de voet stevig in bad.   
  • Stap 2. Blijf u vasthouden terwijl u uw andere been ook in bad plaatst.  
  • Stap 3. Ga rustig zitten terwijl u uzelf vasthoudt aan de badrand of aan beugels die net boven de badrandhoogte geplaatst zijn.  
  • Stap 4. Zet nu de kraan aan en laat het bad vollopen.

  Volg het volgende stappenplan om uit bad te gaan:

  • Stap 1. Draai eerst op de knieën, dit is makkelijker wanneer er nog water in het bad zit. Eenmaal op uw knieën kunt u houvast zoeken aan een badsteun of wandsteunen. Als u een badplank gebruikt: Leg uw onderarmen op de badplank terwijl u op uw knieën zit.
  • Stap 2. Zet uw ene voet onder uw knie en ga erop staan, terwijl u uw onderarmen op de badplank duwt of steun zoekt bij de steunen. Herhaal dit met uw andere voet en sta op. Let op! Trek uzelf nooit op aan de badplank, deze zal losschieten waardoor u achterovervalt!
  • Stap 3. Stap over de badrand. De beugels kunnen hierbij voor houvast zorgen.
  • Stap 4.Ga zitten op de badrand en til uw benen één voor één over de rand. Maak gebruik van handbeugels of leg een vochtige handdoek over de badrand zodat de rand minder glad is en u deze makkelijk vast kunt houden. Of ga op de badplank zitten. Houd u vast met uw handen aan de badplank en til uw voeten een voor een over de rand naar buiten het bad.

  In- en uit bad gaan vanuit de rolstoel

  Volg het onderstaande stappenplan om vanuit de rolstoel in bad te gaan:

  • Stap 1. Zet de rolstoel recht voor het bad, of diagonaal wanneer de voetplank wat verder naar voren steekt.
  • Stap 2. Laat het bad eerst vol met water lopen, dat geeft een zachtere landing bij de transfer (en voorkomt te heet water op plaatsen waar u niet goed voelt)
  • Stap 3. Til uw benen op de rand van het bad of gelijk over de rand in het bad.
  • Stap 4. Rol de rolstoel zo dicht mogelijk tegen het bad. Kom zo dicht mogelijk op de voorzijde van de zitting. Maak de transfer en laat u voorzichtig in het bad zakken.

  Volg onderstaand stappenplan om uit het bad uw rolstoel in te gaan:

  • Stap 1. Haal de benen naar u toe met uw voeten tegen elkaar. Laat de knieën tegen de badrand steunen. Een rubberen mat kan handig zijn in verband met wegglijden van de voeten.
  • Stap 2. Zet de handen op de badrand en lift uzelf omhoog op de badrand.
  • Stap 3. Maak vandaar de transfer naar de rolstoel.
  • Stap 4. Rij de rolstoel naar achteren waardoor de voeten tegen de badrand komen.
  • Stap 5. Til de voeten over de rand op de voetplaat.

  Zitten en wegglijden in bad

  • Gebruik een badzitje. U zit dan hoger in het bad maar liggen in bad is dan niet mogelijk.    
  • Een badverkorter kan een oplossing zijn als u in het bad wegglijdt. 
  • Een badkussen biedt ondersteuning in bad. Er zijn badkussens om het hoofd te ondersteunen, maar ook kussens voor de rug. 

  Wilt u liever dieper zitten dan is een opblaasbare badlift,  een badlift met zitband of een uitneembare badlift een mogelijkheid.

  Handige hulpjes voor in bad

  Komt u of in bad moeilijk bij uw rug, onderbenen of voeten? Een badborstel of badspons met een lange gebogen steel lost dit voor u op. Er is ook een tenenwasser met lange steel, deze kunt u natuurlijk ook voor andere lichaamsdelen gebruiken.

  Informatie:

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: