Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Badlift, zitband

Kunt u niet gemakkelijk of veilig in en uit bad gaan? Met een badlift met zitband die af- en oprolt kunt u zelfstandig of met hulp in en uit bad komen. Een badlift met zitband neemt geen plaats in waardoor de diepte en lengte van de badkuip hetzelfde blijven. Bij gewoon gebruik zit de badlift niet in de weg.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 01-08-2023

  Waarvoor dient een badlift met zitband?

  Bij een badlift met een afrolbare zitband zakt de band waarop u zit langzaam dieper in het bad of komt het langzaam uit het bad omhoog. Zittend afdrogen kan als de zitband op de hoogste stand staat.

  Hoe werkt een badlift met zitband?

  Een afrolbare zitband zit aan een beugel aan de muur vast. U trekt de band dwars over het bad, zet hem vast aan een bevestiging naast het bad en gaat op de band zitten. Via een drukknop of afstandsbesturing rolt een motor de zitband af of weer op. U zakt daarbij langzaam in het water of wordt eruit getild.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Voordeel: badliften met zitband passen in korte baden omdat ze geen ruimte innemen. Nadeel: deze badliften bieden bijna geen zit- en rugondersteuning.
  • Beugels aan de muur zorgen voor extra veiligheid.

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Een extra los badzitje (onder de zitband) zorgt er voor dat u hoger zit.
  • Een opblaasbare badlift.
  • Er bestaan ook instapbaden met een soort deur.
  • Tilliften die ook in de badkamer geplaatst kunnen worden.

  Wordt het vergoed?

  Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo of de Wlz. Controleer dit via de keuzewijzer op de Hulpmiddelenwijzer. Voor een aanvraag via de Wmo gaat u naar uw gemeente, een aanvraag vanuit de Wlz doet u bij het zorgkantoor. 

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de WMO

  Uw gemeente is wettelijk verplicht om te onderzoeken of u ondersteuning nodig heeft. Dit wordt vastgesteld tijdens een 'keukentafelgesprek', u heeft hierbij recht op een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS.

  Het keukentafelgesprek gaat over:

  • Wat u zelf kunt.
  • Of en hoe uw omgeving u kan ondersteunen (mantelzorg).
  • Zorg en ondersteuning die u al ontvangt vanuit andere wetten, bijvoorbeeld de Wet langdurige zorg (Wlz).

  Algemene voorwaarden aan het hulpmiddel

  • U moet het hulpmiddel nodig hebben: u krijgt zorg op maat, maar alleen zorg die écht nodig is, niet meer en niet minder.
  • Er is geen ander, goedkoper hulpmiddel dat even goed werkt.
  • Het hulpmiddel moet goed werken, het voldoet “aan de stand van de wetenschap en praktijk”

  Wie bepaalt of beoordeelt dit?

  De gemeente neemt een besluit door rekening te houden met uw wensen en de uitkomst van het keukentafelgesprek. De gemeente komt met een passende ondersteuning zodat u weer veilig kunt wonen en meedoen aan de maatschappij. U ontvangt een voorstel:

  Ondersteuning vanuit algemene voorzieningen (thuiszorg of dagbesteding) en/of maatwerkvoorzieningen, eventueel via een pgb (woningaanpassingen).

  Informatie

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactBadlift, zitband met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: