Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Badstoel

Heeft u moeite met het gaan zitten in bad of het er uit komen? Bijvoorbeeld omdat u extra steun nodig heeft of omdat het buigen van uw heupen lastig gaat? Met een badstoel zit u comfortabeler en minder diep in het bad.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een badstoel?

  Een badstoel komt u gemakkelijker en veiliger in en uit bad. Een badstoel geeft namelijk meer steun. Een dergelijke stoel is ook te gebruiken onder de douche als u voldoende steun heeft.

  Hoe werkt een badstoel?

  Een badstoel plaatst u op de bodem van het bad. De stoel is voorzien van een rugleuning en armsteunen. De stoel heeft 4 steunpunten voorzien van antislipdoppen zodat de stoel niet verschuift. Het materiaal is meestal van kunststof of gecoat metaal; de zitting en rugleuning zijn van kunststof. De stoel is eenvoudig te verwijderen als iemand anders in bad wil.

  Belangrijk om te weten

  • Badstoelen nemen relatief veel ruimte in.
  • Ondanks 4 poten kan de stoel kantelen als er aan één kant te veel gewicht komt.
  • U zit hoger in bad, dus er moet meer water in. U kunt niet meer in bad liggen.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Badstoelen, in hoogte verstelbaar, meestal door telescopische poten met borgpinnen.
  • Badstoelen met een uitsparing voor intiem wassen.
  • Badstoelen voor kinderen.

  Alternatieven

  Wordt het vergoed?

  U kunt het hulpmiddel lenen via uw zorgverzekeraar, via uw (thuis)zorgorganisatie of een hulpmiddelenleverancier.

  Hoe te verkrijgen?

  Lenen

  Als u een hulpmiddel tijdelijk nodig heeft, bijvoorbeeld na een operatie, kunt u hulpmiddelen voor behandeling en verpleging maximaal 26 weken zonder kosten lenen.

  Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar naar de voorwaarden. Zij kunnen u vertellen:

  • Of het leen-hulpmiddel dat u nodig heeft helemaal vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
  • Bij welke leverancier uw zorgverzekeraar afspraken heeft over kwaliteit en prijzen (gecontracteerde of niet gecontracteerde zorg).
  • Of u een medische indicatie (het voorschrijven van noodzaak) van behandelend arts of (wijk/transfer) verpleegkundige nodig heeft voor het aanvragen van het hulpmiddel.

  Informeer bij een hulpmiddelenleverancier naar de mogelijkheden. U geeft aan welk hulpmiddel u wilt lenen via de website, de telefoon of in de winkel. De hulpmiddelenspecialist:

  • Vraagt waarom u het hulpmiddel nodig heeft en voor welk ziektebeeld of zorgsituatie. Dit vervangt de indicatie van arts of behandelaar.
  • Zoekt voor u uit of uw zorgverzekeraar het hulpmiddel vergoed.
  • Dient de aanvraag voor vergoeding direct bij uw zorgverzekeraar in.

  Als u het hulpmiddel na 26 weken toch graag wilt houden, bijvoorbeeld uw postoel, kunt u bij sommige zorgverzekeraars/hulpmiddelenleveranciers met korting kopen. Soms is er na 26 weken (alleen) een huur mogelijkheid, let hierbij op de huurprijs en maak een goede inschatting of kopen en zeker een tweedehands hulpmiddel, niet goedkoper is bij langer gebruik.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactBadstoel met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 10-07-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: