Badkruk
Heeft u moeite met het gaan zitten in bad of het er uit komen? Bijvoorbeeld omdat u uw heupen en/of knieën moeilijk kunt buigen. Met een badkruk zit u minder diep in het bad.
Laatst bijgewerkt op: 30-08-2023
Waarvoor dient een badkruk?
Een badkruk maakt in en uit bad gaan gemakkelijker en veiliger, omdat u door het badkrukje hoger zit in het bad. De badkruk is ook te gebruiken onder de douche als u voldoende steun heeft.
Hoe werkt een badkruk?
Badkrukken zijn klein krukjes die u op de bodem van het bad plaatst. Badkrukken hebben 4 poten en een vlakke zitting, meestal van kunststof. De pootjes zijn voorzien van antislipdoppen of zuignappen. De kruk is eenvoudig te verwijderen wanneer anderen in bad willen. Soms kunnen badkrukken ook in de douche worden gebruikt.
Belangrijk om te weten
- De meeste badkrukken kunnen een maximaal gewicht van 125 kilo dragen.Er zijn ook modellen die een hoger gewicht dragen.
- Badkrukken hebben geen armleuningen waarop u zich kunt afzetten.
- U zit hoger in bad, dus er moet meer water in. U kunt niet meer in bad liggen.
Productoverzicht
Uitvoeringen
- Badkruk, in hoogte verstelbaar. De poten van deze krukken kunt u verlengen of inkorten.
- Badkruk, inklapbaar. De poten staan in een X-vorm en zijn voorzien van antislipdoppen.
Alternatieven
- Badbeugel(s) maken het extra veilig. Net als het gebruik van een antislipmat om uitglijden te voorkomen.
- Badzitje of badstoel.
- Heeft u niet genoeg kracht of wilt u in het bad zitten of liggen? Misschien is een badlift iets voor u.
Wordt het vergoed?
U kunt het hulpmiddel lenen via uw zorgverzekeraar, via uw (thuis)zorgorganisatie of een hulpmiddelenleverancier.
Hoe te verkrijgen?
Lenen
Als u een hulpmiddel tijdelijk nodig heeft, bijvoorbeeld na een operatie, kunt u hulpmiddelen voor behandeling en verpleging maximaal 26 weken zonder kosten lenen.
Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar naar de voorwaarden. Zij kunnen u vertellen:
- Of het leen-hulpmiddel dat u nodig heeft helemaal vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
- Bij welke leverancier uw zorgverzekeraar afspraken heeft over kwaliteit en prijzen (gecontracteerde of niet gecontracteerde zorg).
- Of u een medische indicatie (het voorschrijven van noodzaak) van behandelend arts of (wijk/transfer) verpleegkundige nodig heeft voor het aanvragen van het hulpmiddel.
Informeer bij een hulpmiddelenleverancier naar de mogelijkheden. U geeft aan welk hulpmiddel u wilt lenen via de website, de telefoon of in de winkel. De hulpmiddelenspecialist:
- Vraagt waarom u het hulpmiddel nodig heeft en voor welk ziektebeeld of zorgsituatie. Dit vervangt de indicatie van arts of behandelaar.
- Zoekt voor u uit of uw zorgverzekeraar het hulpmiddel vergoed.
- Dient de aanvraag voor vergoeding direct bij uw zorgverzekeraar in.
Als u het hulpmiddel na 26 weken toch graag wilt houden, bijvoorbeeld uw postoel, kunt u bij sommige zorgverzekeraars/hulpmiddelenleveranciers met korting kopen. Soms is er na 26 weken (alleen) een huur mogelijkheid, let hierbij op de huurprijs en maak een goede inschatting of kopen en zeker een tweedehands hulpmiddel, niet goedkoper is bij langer gebruik.
Meer informatie
- Op de Hulpmiddelenwijzer: Tips voor veilig een bad nemen.
Vragen of opmerkingen
De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?
Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactBadkruk met ons opnemen.
Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!