Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Douchestoel

Een douchestoel gebruikt u om zittend te douchen met extra steun van de leuningen. Vooral wanneer u moeite heeft met opstaan, (langdurig) staan of het risico loopt om te vallen.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een douchestoel?

  Douchestoelen maken zittend douchen mogelijk. De rugleuning geeft steun tijdens het zitten. De armsteunen zijn handig bij het gaan zitten en opstaan en voorkomen zijwaarts wegglijden. Een douchestoel is ook bruikbaar bij de wastafel.

  Hoe werkt een douchestoel?

  U plaatst de douchestoel in de doucheruimte, onder de waterstraal. U gaat zitten (of u laat iemand plaatsnemen op de stoel) om zittend te douchen. De stoel is verplaatsbaar, zodat anderen ongehinderd kunnen douchen. Als de douchestoel armsteunen heeft, kunt u daarop steunen bij het gaan zitten of het opstaan. De armsteunen zijn meestal opklapbaar.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • De doorgang bij glazen spatwanden is vaak te smal om een douchestoel in de doucheruimte te plaatsen. Meet daarom vooraf de breedte.
  • Let op de maximale belastbaarheid (het gewicht dat de stoelen kunnen dragen). Er bestaan extra brede en versterkte douchestoelen.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Douchestoelen met een gesloten zitting. Hierbij moet u iets overeind komen om uw onderlichaam te wassen.
  • Douchestoelen met een uitsparing in de zitting (douche-toiletstoelen). Bij deze douchestoelen heeft de zitting een opening aan de voorkant, zodat u kunt blijven zitten als u uw onderlichaam wast. Deze douchestoelen hebben soms een uitschuifbare po onder de zitting.
  • Op hoogte verstelbare en inklapbare douchestoelen.
  • Speciale modellen voor kinderen.

  Alternatieven

  Wordt het vergoed?

  U kunt het hulpmiddel lenen via uw zorgverzekeraar, via uw (thuis)zorgorganisatie of een hulpmiddelenleverancier.

  Hoe te verkrijgen?

  Lenen

  Als u een hulpmiddel tijdelijk nodig heeft, bijvoorbeeld na een operatie, kunt u hulpmiddelen voor behandeling en verpleging maximaal 26 weken zonder kosten lenen.

  Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar naar de voorwaarden. Zij kunnen u vertellen:

  • Of het leen-hulpmiddel dat u nodig heeft helemaal vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
  • Bij welke leverancier uw zorgverzekeraar afspraken heeft over kwaliteit en prijzen (gecontracteerde of niet gecontracteerde zorg).
  • Of u een medische indicatie (het voorschrijven van noodzaak) van behandelend arts of (wijk/transfer) verpleegkundige nodig heeft voor het aanvragen van het hulpmiddel.

  Informeer bij een hulpmiddelenleverancier naar de mogelijkheden. U geeft aan welk hulpmiddel u wilt lenen via de website, de telefoon of in de winkel. De hulpmiddelenspecialist:

  • Vraagt waarom u het hulpmiddel nodig heeft en voor welk ziektebeeld of zorgsituatie. Dit vervangt de indicatie van arts of behandelaar.
  • Zoekt voor u uit of uw zorgverzekeraar het hulpmiddel vergoed.
  • Dient de aanvraag voor vergoeding direct bij uw zorgverzekeraar in.

  Als u het hulpmiddel na 26 weken toch graag wilt houden, bijvoorbeeld uw postoel, kunt u bij sommige zorgverzekeraars/hulpmiddelenleveranciers met korting kopen. Soms is er na 26 weken (alleen) een huur mogelijkheid, let hierbij op de huurprijs en maak een goede inschatting of kopen en zeker een tweedehands hulpmiddel, niet goedkoper is bij langer gebruik.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactDouchestoel met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 15-09-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: