Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor gebruik van een douchekop

Als u niet of minder goed kunt staan, een heupbeperking heeft en/of een beperkte arm- of handfunctie is het gebruiken van een douchekop soms lastig. Onderstaande tips kunnen u helpen. 

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 17-08-2023

  Laatst bijgewerkt op: 17-08-2023

  Tips 

  • Maak een handgreep, elastiek of handbeugel aan de douchekop waar u uw hand of enkele vingers doorheen kan schuiven. Bijvoorbeeld: een universele elastische band voor mobiele telefoons. U plakt deze dan achter op het handvat van uw douchekop.  Zo kunt u de douchekop vasthouden, zonder dat u knijpkracht hoeft te gebruiken. Dit kan ook met een ‘telefoonring’/vingergriphouder die iemand voor u vast kan lijmen op de achterkant van uw douchekop. Soms volstaan tie-wraps voor het vastmaken. 
  • Er zijn ook houders te koop met een flexibele stang, vaak gemaakt voor telefoons. Een handig iemand of een revalidatietechnicus kan uw douchekop op een dergelijke stang maken, zodat u de douchekop makkelijk duwend van positie kunt wisselen.  
  • Hang de douchestang lager als u zittend wilt douchen. Zo kan u er makkelijker bij.   
  • Plaats één of meerdere extra douchekophouders op verschillende hoogtes, bijvoorbeeld één voor staand gebruik en één voor zittend gebruik. 
  • Als u niet wilt boren: er bestaan douchekophouders op zuignap die u in uw badkamer kan ophangen. Zo kan u de douchekop op iedere gewenste hoogte plaatsen en ook in hoogte variëren voor het wassen van verschillende onderdelen van uw lichaam of als u zitten en staan af wilt wisselen. Zorg indien nodig voor een langere doucheslang.

  TIP: Een douchekophouder op zuignap kan ook handig zijn als u op vakantie gaat. U bepaalt dan op het vakantieadres zelf de hoogte van uw douchekop.

  Belangrijk om te weten 

  • Zorg dat de douchekop zo hangt dat het water NIET gelijk op uw huid komt bij het aanzetten van de kraan. Dit is van belang wanneer u geen of slecht gevoel voor temperatuur heeft (bijvoorbeeld bij een dwarslaesie). Maak altijd gebruik van een thermostatische kraan zodat het water nooit te heet is.   
  • Sommige douchekoppen hebben een knop om de straal of druk mee te reguleren en zijn lastig te bedienen als uw handfunctie beperkt is. Hendeltjes/knoppen, die uitsteken, zijn vaak makkelijker bedienbaar dan verzonken knoppen.
  • Heeft u ook moeite met het gebruiken van de kraan? Met een kraanopener opent of sluit u met minder kracht een kraan.

  Informatie 

  • Er zijn verschillende hulpmiddelen die het douchen kunnen vergemakkelijken. 
  • Voelt u zich onzeker in de douche of bent u bang om te vallen? Onze tips voor veilig douchen kunnen u helpen. 

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: