Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Douche-toiletstoel, zelfbeweger

Als u zelf niet (langdurig) kunt staan of bang bent te vallen, is er een douche-toiletrolstoel die u zelf met de hand voortbeweegt. Zo kunt u zelfstandig douchen of naar het toilet. U gaat met de stoel en al onder de douche. Bij toiletgebruik rolt u de stoel boven de toiletpot. Douche-toiletstoelen voor zelfbewegen hebben een rugleuning en armleuningen en eventueel een duwstang voor zorgverlener.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een douche-toiletstoel zelfbeweger?

  Douche-toiletstoelen voor zelfbewegen maken zelfstandig douchen of wassen aan een (aangepaste) wastafel mogelijk als staan of lopen moeilijk is. De douche-toiletrolstoel past ook boven een toiletpot. Wel moet de hoogte van de pot geschikt zijn en de opening in de zitting precies boven de pot uitkomen. Er zijn ook douche-toiletrolstoelen met een uitschuifbare po onder de zitting. De douche-toiletstoel voorkomt een extra keer 'overstappen'. Direct van bed naar douche in plaats van via een rolstoel op een douchestoel. U kunt zich ook zittend aan de wastafel wassen, als er voldoende ruimte onder de wastafel is.

  Hoe werkt een douche-toiletstoel zelfbeweger?

  De douche-toiletrolstoel heeft hoge wielen achter en kleine wielen voor. U zit in de rolstoel en drijft met de handen de achterwielen aan. Dat doet u met de hoepels die evenwijdig aan de (binnenkant van de) banden lopen. daardoor blijven uw handen schoon en droog. U stuurt ook met de hoepels: als u de ene kant harder aandrijft dan de andere kant, gaat de rolstoel ook die richting op. U rijdt de rolstoel in en uit de doucheruimte of over het toilet zodat u niet hoeft te lopen of staan.

  Belangrijk om te weten

  • Er bestaan doucherolstoelen voor zelfbewegen met gesloten zitting, die niet over een toilet kunnen.
  • De doucheruimte mag geen drempel (instap) hebben.
  • Douche-toiletrolstoelen hebben veel ruimte nodig om te manoeuvreren.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Standaard douche-toiletrolstoelen, zelfbeweger.
  • Douche-toiletrolstoelen, zelfbeweger waarvan het zitgedeelte kantelbaar is.
  • Lichtgewicht douche-toiletrolstoelen, zelfbeweger.
  • Douche-toiletrolstoelen, zelfbeweger met extra brede zitting en armleuningen.
  • Kindermodel douche-toiletrolstoelen, zelfbeweger.
  • Opvouwbare douche-toiletrolstoel.

  Alternatieven

  Heeft u niet meer genoeg kracht: douche-toiletrolstoelen voor duwen.

  Wordt het vergoed?

  Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo of de Wlz. Controleer dit via de keuzewijzer op de Hulpmiddelenwijzer. Voor een aanvraag via de Wmo gaat u naar uw gemeente, een aanvraag vanuit de Wlz doet u bij het zorgkantoor. 

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de WMO

  Uw gemeente is wettelijk verplicht om te onderzoeken of u ondersteuning nodig heeft. Dit wordt vastgesteld tijdens een 'keukentafelgesprek', u heeft hierbij recht op een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS.

  Het keukentafelgesprek gaat over:

  • Wat u zelf kunt.
  • Of en hoe uw omgeving u kan ondersteunen (mantelzorg).
  • Zorg en ondersteuning die u al ontvangt vanuit andere wetten, bijvoorbeeld de Wet langdurige zorg (Wlz).

  Algemene voorwaarden aan het hulpmiddel

  • U moet het hulpmiddel nodig hebben: u krijgt zorg op maat, maar alleen zorg die écht nodig is, niet meer en niet minder.
  • Er is geen ander, goedkoper hulpmiddel dat even goed werkt.
  • Het hulpmiddel moet goed werken, het voldoet “aan de stand van de wetenschap en praktijk”

  Wie bepaalt of beoordeelt dit?

  De gemeente neemt een besluit door rekening te houden met uw wensen en de uitkomst van het keukentafelgesprek. De gemeente komt met een passende ondersteuning zodat u weer veilig kunt wonen en meedoen aan de maatschappij. U ontvangt een voorstel:

  Ondersteuning vanuit algemene voorzieningen (thuiszorg of dagbesteding) en/of maatwerkvoorzieningen, eventueel via een pgb (woningaanpassingen).

  Informatie

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactDouche-toiletstoel, zelfbeweger met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 06-08-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: