Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor voeten wassen

Als u niet of minder goed kunt staan en/of een beperkte arm-handfunctie of een heupbeperking heeft, kan het wassen van uw voeten een probleem zijn. Deze tips kunnen u hierbij helpen.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 18-03-2024

  Verminderde stafunctie, balans of heupfunctie 

  Volg het volgende stappenplan om uw voeten te wassen als u een verminderde stafunctie, balans of heupfunctie hebt: 

  • Stap 1: Zorg voor een stevige kruk, stoel of (opklapbaar) douchezitje aan de muur.
  • Stap 2: Ga hierop zitten.
  • Stap 3: Leg uw ene enkel op de knie/het bovenbeen van uw andere been. Zo kan u beter bij uw voet en onderbeen.
  • Stap 4: Wissel van kant. 

  Als bovenstaande werkwijze niet lukt: plaats een lager krukje voor u of gebruik een muurtje en zet uw voet hierop; buig dan naar voren om deze voet te wassen. Wissel daarna van voet. Let op dat u het krukje tegen de muur zet of voorziet van goede antislippootjes, zodat deze niet weg kan schuiven als u uw voet erop/er tegenaan zet.  

  Als u liever blijft staan: plaats één of meerdere beugels aan de muur waaraan u uzelf kunt vasthouden als u één been optilt om de voet hiervan te wassen.

  Niet kunnen bukken 

  • Gebruik een badborstel met verlengde steel, een verlengde schoenlepel waarover u een washand met elastiek vastzet of een speciaal hulpmiddel waarmee u uw tenen kunt wassen (tenenwasser op steel). U kunt dan zonder bukken uw voeten wassen.   
  • Gebruik een voetborstel die met antislip aan de vloer gezet kan worden. U kunt uw voeten langs de borstel halen met de beenfunctie die u hebt.  
  • Pak de douchekop in uw handen en richt de straal op uw voeten: u kunt ze zo nat sproeien en de zeep eraf spoelen.

  Verminderde arm- of handfunctie 

  Heeft u een verminderde arm- of handfunctie en hierdoor moeite met het wassen van uw voeten? Zie de tips voor voeten wassen als u niet kunt bukken, maar voorzie de hulpmiddelen dan van een handbeugel, elastiek of ring, zodat u deze om uw beperkte hand kunt schuiven en deze zo kunt fixeren.   

  TIP Vraag indien nodig een ergotherapeut om verschillende oplossingen met u uit te proberen en te oefenen.

  Alternatieven  

  • Vraag uzelf af in hoeverre u uw voeten echt wilt schoonmaken met een washand. Misschien is het afspoelen onder de douche al voldoende.  
  • Gebruik een voetenbad. U kunt dit gebruiken in andere ruimtes dan uw badkamer en hierbij gebruikmaken van een makkelijke stoel of bank in de huiskamer. Leg vooraf een handdoek naast uw voeten klaar, zodat u uw voeten uit het bad op de handdoek kan plaatsen.  Een afwasbak volstaat ook als voetenbad.   
  • Er zijn ook elektrische voetenbaden met massagestanden. Door hier een druppeltje zeep in te doen, worden uw voeten schoon gebruist. U kan er ook voor kiezen geen zeep te gebruiken. Het weken in water werkt veelal ook genoeg.

  Meer informatie  

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: