Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor afdrogen van het onderlichaam

Als u niet of minder goed kan staan en/of een beperkte arm-/handfunctie of een heupbeperking heeft, kan het afdrogen van uw onderlichaam lastig zijn. Deze tips en stappenplannen kunnen u hierbij helpen. 

Inhoud

  Inhoud

  Staand afdrogen 

  Gebruik een handdoek met lus en houdt deze met de ene hand vast voor uw lichaam. Zwiep hem tussen uw benen door naar achteren en vang het andere uiteinde met de andere hand op. Trek de handdoek onder uw kruis door naar achteren toe. Als u eenhandig bent, kan u één lus aan een haak aan de muur maken, zodat u maar 1 hand nodig hebt om de handdoek tussen uw benen door te trekken. Beweeg nu uw onderlichaam langs de strakgetrokken handdoek.  

  Zittend afdrogen 

  Volg onderstaand stappenplan om zittend uw onderlichaam te drogen: 

  • Stap 1: Gebruik een douchestoel of douche-toiletstoel met armleuningen. Leg hier een handdoek op. 
  • Stap 2: Lift uw linker bil op door met uw lichaam naar rechts te hellen en steun hierbij met uw rechterarm op de armleuning.   
  • Stap 3: Droog nu uw linker bil.  
  • Stap 4: Herhaal deze stap, maar wissel nu rechts en links om. Als u een uitsparing in de stoelzitting heeft (douche-toiletstoel), heeft u meer ruimte voor uw hand om te drogen.  

  TIP Met een verrijdbare douchetoiletstoel kan het drogen van de billen en onderbenen gemakkelijker op bed worden gedaan. Leg vast een handdoek op bed, waarop u gaat zitten/de transfer op maakt.   

  Afdrogen op bed 

  Volg onderstaand stappenplan om uw onderlichaam af te drogen op bed: 

  • Stap 1: Ga op uw zij liggen met opgetrokken knieën. Duw een wat kleinere handdoek tussen uw benen -ter hoogte van uw kruis- naar achteren. Pak achter uw lichaam de handdoek weer vast en trek de rest van de handdoek naar achteren en omhoog, zodat de handdoek door uw bilspleet gaat. Maak eventueel een lus aan de handdoekuiteinden voor meer houvast.  
  • Stap 2: Zorg dat u een tweede handdoek hebt, of gebruik de handdoek waarop u ligt. Kies de grootte van de handdoek waarop u ligt zo, dat de zijkanten van de handdoek nog ruim naast uw heupen uitsteken. Als u de uiteinden daarna over u heen legt (terugvouwt), moet de handdoek over uw kuis heen vallen. Als u een tweede handdoek gebruikt; gebruikt u bij voorkeur een kleinere: deze is minder zwaar en daardoor makkelijker te hanteren bij verminderde arm-/handkracht.  
  • Stap 3: Vouw de handdoek waarop u ligt nu terug over uw kruis. Duw de handdoek tussen uw kruis en droog goed tussen uw liezen.   
  • Stap 4: Zet één of twee voeten op het bed (trek uw knie(ën) naar uw neus) en rol op uw zij, terwijl u uw benen naar rechts of links laat vallen. Duw de handdoek nu tussen uw billen om te drogen. Herhaal voor de andere zijde.  
  • Stap 5: Eindig op de zijde waar u uit bed wilt stappen. Duw uzelf op tot zit en kleed uzelf aan.   

  TIP Gebruik een reishanddoek van microvezel. Deze nemen veel vocht op en zijn licht qua gewicht. Er zijn diverse formaten te koop. 

  Afdrogen bij verminderde stafunctie, balans of heupfunctie 

  • Ga zitten op een kruk, stoel of (douche)zitje. Leg uw ene enkel op de knie/het bovenbeen van het andere been. Zo kunt u beter bij uw voet en onderbeen om deze af te drogen. 
  • Zet uw voet op een lager krukje of muurtje voor u en buig naar voren om het onderbeen en de voet te drogen. Let wel op dat u het krukje tegen de muur zet of voorziet van goede antislippootjes, zodat het niet weg kan schuiven als u uw voet erop zet. 
  • Wilt u liever staand afdrogen? Plaats één of meerdere beugels aan de muur waaraan u uzelf kunt vasthouden als u uw been optilt. 

  Afdrogen als u niet kunt bukken 

  • Gebruik een badborstel met verlengde steel, een verlengde schoenlepel waarover u een droge washand met elastiek vastzet, of een speciaal hulpmiddel waarmee u uw tenen kunt wassen. U kunt dan zonder buigen uw voeten drogen.   
  • Leg een handdoek op de grond en veeg met uw voeten hier overheen. Vouw ook een stuk handdoek over uw wreef om de bovenkant van uw voeten te drogen. U kunt dit doen met uw voeten of met een helping hand/grijper.

  Afdrogen bij verminderde arm-/handfunctie  

  • Gebruik een verlengde afveeghulp met washand of een toiletpapiertang
  • Gebruik een bidet of bijvoorbeeld een douche(föhn)toilet om uw billen te wassen. Nadrogen kan met de ingebouwde toiletföhn.  
  • Zie ‘Tips voor afdrogen onderlichaam als u niet kunt bukken’ hierboven, maar voorzie de hulpmiddelen dan van een handbeugel, elastiek of ring, zodat u deze om uw beperkte hand kunt schuiven en deze zo fixeert.   

  TIP Vraag indien nodig of een ergotherapeut met u verschillende oplossingen kan uitproberen en oefenen.  

  Alternatieven 

  • Er zijn speciale doekjes of washandjes te koop waarmee u zonder water kunt wassen; afspoelen of afdrogen is dan vaak niet nodig.  
  • Door een badjas aan te trekken, kan het vocht in een badjas trekken en hebt u minder handbewegingen nodig om uzelf te drogen. Er zijn katoenen badjassen, maar deze kunnen zwaar zijn. Er zijn ook badjassen van microvezel te koop bij sportzaken. Deze zijn lichter en nemen veel vocht op.  
  • U kunt uw liezen en kruis, onderbenen en voeten ook drogen met een föhn.  
  •  Een ergotherapeut of revalidatietechnicus kan een aankleedboom op zuignap voor u op maat maken. U kunt hier een grote droge washand overheen doen en uw lijf hierlangs bewegen om u af te drogen. 

  Belangrijk om te weten 

  • Zorg dat u uw bilnaad en liezen goed droogt; het kan anders gaan smetten.  
  • Een douche(föhn)toilet kunt u via het Wmo-loket van uw gemeente aanvragen. Een ergotherapeut kan u hierbij helpen.  

  Informatie 

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: