Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor haren wassen

Haren wassen kan lastig zijn als u (tijdelijk) uw hand en/of arm niet goed kunt gebruiken of niet lang kunt staan. Naast alles binnen handbereik zetten, zijn er ook tips en handige hulpjes om zittend of staand, uw haren te wassen.

Inhoud

  Inhoud

  Eerst alles klaarzetten

  Zorg dat u alles wat u nodig hebt klaarzet binnen handbereik. Er zijn handige doucherekjes die u aan de kraan kunt hangen of aan de douchewand kunt bevestigen. Vergeet ook de handdoek niet. 

  Het gebruik van shampoo

  • In plaats van de shampoo in de hand te doen en daarna op uw hoofd, is direct op het hoofd aanbrengen één stap minder.
  • Een shampoofles met een klepsluiting is (eenhandig) makkelijker te openen en sluiten dan een fles met een draaidop.
  • Glipt de shampoo tussen uw vingers door? Gebruik dan een washand om uw hand, doe daar de shampoo op en breng die naar uw haar.
  • U kunt de shampoo ook ophangen in een dispenser waar u makkelijk bij kunt met uw armen. U kunt de dispenser ook boven uw hoofd laten ophangen en er een touwtje aan (laten) maken dat lang genoeg is zodat u hieraan met uw hand of voet kunt trekken. Maak een lus aan het uiteinde voor meer grip. Ga met uw hoofd onder de dispenser staan, trek aan het touw zodat de shampoo op uw hoofd komt.
  • Wilt u ook zonder uw armen boven schouderhoogte te brengen uw haren wassen? Monteer dan 1 of 2 massageborstels aan de muur (één horizontaal voor boven op uw hoofd, de ander verticaal voor uw achterhoofd en zijkanten). Door uw hoofd langs deze borstels te bewegen kunt u de shampoo inmasseren. Spoel vervolgens (handsfree) uit, door de douchestraal het werk te laten doen en/of gebruik ook hierbij de massageborstels aan de muur.  
  • U kunt ook een grote beker met handvat of kleine maatbeker vullen met wat shampoo en veel water. Dit kunt u in één keer over uw hoofd gooien en inwrijven. De shampoo is zo gelijk goed en gemakkelijk verdeeld.

  U kunt een van de onderstaande alternatieven voor shampoo gebruiken:

  • Drooghampoo is niet-vloeibare shampoo (vaak in een spuitbus) die u zonder water op droog haar kunt aanbrengen en daarna uitborstelt.
  • U kunt gebruikmaken van shampoo in vaste vorm, dit wordt ook wel een ‘shampoo bar’ genoemd. Een shampoo bar ziet eruit als een stuk zeep en kunt u aan een koord om uw nek hangen. U kunt de shampoo opschuimen met beide handen en vervolgens aanbrengen in uw haar.
  • Er zijn ‘verzorgend wassen shampoo badmutsen’ verkrijgbaar. Hiermee kunt u uw haar wassen en verzorgen zonder water te gebruiken.
  • U kunt er voor kiezen om het haar minder vaak te wassen. Voor gezond haar en een gezonde hoofdhuid kunt u 1 tot 2 wasbeurten per week aanhouden.
  • Laat iemand anders, bijvoorbeeld een kapper, uw haar voor u wassen.

  Staand uw haar wassen

  Heeft u moeite met het omhooghouden van uw armen maar wel een goede handfunctie? Hef uw arm omhoog en plaats hem met de elleboog tegen de muur. Probeer uw elleboog in een voeglijn te plaatsen voor de beste grip. Zo kost het u minder kracht om uw arm omhoog te houden. Er bestaan ook handgrepen op zuignap die u horizontaal kunt plaatsen zodat u met uw arm hierop kan steunen. Met de gesteunde hand kunt u dan de shampoo inmasseren en uw haren wassen.

  Zittend uw haar wassen en drogen

  U kunt gaan zitten en dan uw hoofd naar uw armen en handen toe bewegen. Zet uw ellebogen op uw bovenbenen en breng uw hoofd naar uw hand(en) of handdoek toe. Was en droog uw haar nu voorovergebogen. Een handdoek die goed vocht opneemt, scheelt u energie. Ook kunt u een föhn gebruiken. Door de föhn in een houder aan de muur te hangen, kunt u eronder/ervoor gaan staan en zo uw haren drogen zonder arm/hand kracht. 

  Heeft u een slechte rompbalans en valt u naar voren bij het haren wassen? Dan kunt u zichzelf aan de rugleuning van het douchezitje of de douchestoel fixeren met een band of gordel. Nu kunt u met beide armen uw haren wassen en drogen. 

  Alternatieven

  • U kunt met een badborstel of badspons eventueel met een lange gebogen steel uw haren wassen. Lange haren raken zo wel wat sneller in de knoop.
  • Het gebruik van een zeepdispenser kan prettig zijn. Hang deze op een hoogte waarbij u de shampoo direct op het hoofd kunt doseren. Er zijn elektrische varianten die reageren op beweging. 
  • Een douchekruk, een douchestoel of een douchezitje aan de muur om zittend uw haar te wassen en drogen. 

  Informatie

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: