Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Badlift, uitneembaar

Een uitneembare badlift gebruikt u om eenvoudiger in en uit bad te komen. U kunt de lift eenvoudig te verwijderen als er meer mensen gebruik maken van hetzelfde ligbad. De zitting en de rugleuning geven extra steun en stabiliteit.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een uitneembare badlft?

  Bij een uitneembare badlift zakt het zitgedeelte langzaam in het bad of komt het langzaam weer omhoog. Zittend afdrogen kan als de badlift in de hoogste stand staat.

  Hoe werkt een uitneembare badlift?

  Een uitneembare badlift bestaat uit een stevige zitting met rugleuning. Onder het zitgedeelte bevindt zich een hoog-laagmechanisme (schaarconstructie). Sommige uitneembare badliften kunt u met zuignappen (tijdelijk) vastzetten op de bodem van het bad.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Beugels aan de muur zorgen voor extra veiligheid.
  • Voordeel: uitneembare badliften biedt veel zit- en rugondersteuning. De rugsteun kantelt rustig mee met de vorm van het bad bij het dalen en stijgen, waardoor u ook achterover kunt leunen.
  • Nadeel: uitneembare badliften zijn zwaar en nemen plaats in het bad in, waardoor het bad zelf minder dieper en korter is. Ze komen niet tot op de bodem, waardoor u meer water nodig hebt om onder water te liggen.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Een uitneembare badlift met een hefmechanisme dat op waterdruk werkt. U laat kraanwater met een slang in de waterzak onder de zitting van de badlift lopen, waardoor de zitting omhoog komt. U laat water weglopen uit de zak om uzelf in bad te laten zakken.
  • Een uitneembare badlift met een hefmechanisme dat op een accu werkt. U plaatst een waterbestendige accu in de badlift en bedient de lift met knoppen of een afstandsbediening.

  Alternatieven

  Wordt het vergoed?

  Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo of de Wlz. Controleer dit via de keuzewijzer op de Hulpmiddelenwijzer. Voor een aanvraag via de Wmo gaat u naar uw gemeente, een aanvraag vanuit de Wlz doet u bij het zorgkantoor. 

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de WMO

  Uw gemeente is wettelijk verplicht om te onderzoeken of u ondersteuning nodig heeft. Dit wordt vastgesteld tijdens een 'keukentafelgesprek', u heeft hierbij recht op een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS.

  Het keukentafelgesprek gaat over:

  • Wat u zelf kunt.
  • Of en hoe uw omgeving u kan ondersteunen (mantelzorg).
  • Zorg en ondersteuning die u al ontvangt vanuit andere wetten, bijvoorbeeld de Wet langdurige zorg (Wlz).

  Algemene voorwaarden aan het hulpmiddel

  • U moet het hulpmiddel nodig hebben: u krijgt zorg op maat, maar alleen zorg die écht nodig is, niet meer en niet minder.
  • Er is geen ander, goedkoper hulpmiddel dat even goed werkt.
  • Het hulpmiddel moet goed werken, het voldoet “aan de stand van de wetenschap en praktijk”

  Wie bepaalt of beoordeelt dit?

  De gemeente neemt een besluit door rekening te houden met uw wensen en de uitkomst van het keukentafelgesprek. De gemeente komt met een passende ondersteuning zodat u weer veilig kunt wonen en meedoen aan de maatschappij. U ontvangt een voorstel:

  Ondersteuning vanuit algemene voorzieningen (thuiszorg of dagbesteding) en/of maatwerkvoorzieningen, eventueel via een pgb (woningaanpassingen).

  Informatie

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactBadlift, uitneembaar met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 01-08-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: