Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips voor afdrogen voeten

Als u niet of minder goed kunt staan en/of een beperkte arm-/handfunctie of een heupbeperking heeft, kan het afdrogen van uw voeten lastig zijn. Op deze pagina vindt u verschillende tips die u hierbij kunnen helpen.

Inhoud

  Inhoud

  Afdrogen voeten bij verminderde stafunctie, balans of heupfunctie 

  Probeer een van de volgende werkwijzen om uw voeten af te drogen: 

  

  Stappenplan uw voeten zittend drogen

  stap 1

  Zorg voor een stevige kruk, stoel of (opklapbaar) douchezitje aan de muur.  

  Stap 2

  Ga hierop zitten

  Stap 3

  Leg uw ene enkel op de knie/het bovenbeen van uw andere been. U kunt dan beter bij uw voet en wissel daarna van kant.  

  Als dit niet lukt: plaats een lager krukje voor u, of gebruik een muurtje als dat er is en zet uw voet hierop; buig dan naar voren om deze voet te drogen. Let op dat u het krukje tegen de muur zet, of voorziet van goede antislippootjes, zodat deze niet weg kan schuiven als u uw voet erop/er tegenaan zet.  

  Plaats uw voeten op een handdoek en beweeg met uw romp en armen voorover richting uw voeten. Uw romp steunt op de bovenbenen; u heeft nu beide handen vrij om de benen te drogen.   

  Bent u bang om van de zitting te glijden? Zoek dan een steunpunt voor of naast u of maak gebruik van een handgreep aan de wand. Zorg dat de hoek van de knieën 90 graden is.  

  Als u liever blijft staan: plaats één of meerdere beugels aan de muur waaraan u uzelf kunt vasthouden als u één been optilt om uw voet te drogen.   

  Bij gebruik van een verrijdbare douchetoiletstoel: maak eerst een transfer naar bed en droog uw benen en voeten verder liggend/zittend op bed. Droog wel altijd eerst de onderzijde van uw voeten of leg een handdoek op de grond om uitglijden te voorkomen.  

  Afdrogen voeten bij moeite met bukken 

  Probeer de volgende tips als u moeite heeft met bukken: 

  • Plaats uw voeten op een handdoek. Dit kan terwijl u zit en terwijl u staat. Beweeg daarna de voeten over de handdoek (alsof u uw voeten veegt).   
  • Probeer het uiteinde van uw handdoek met uw ene voet over de andere voet te slaan, zodat u de bovenkant kunt drogen.  
  • Maak een lus aan de handdoek, waardoor u meer grip op de handdoek heeft. U kunt ook een helping hand, verlengde schoenlepel of een (aankleed)stok met haakje gebruiken om uw handdoek over de bovenkant van uw voeten heen te leggen.  
  • Of gebruik een tweede handdoek om boven op uw voeten te leggen en zo de wreef te drogen.  
  • Gebruik een badborstel met verlengde steel, een verlengde schoenlepel waarover u een washand met elastiek vastzet of een speciaal hulpmiddel waarmee u uw tenen kunt wassen (tenenwasser op steel) of aankleedstokje, zodat u zonder buigen uw voeten kunt bereiken. Door de hulpmiddelen droog te gebruiken, kunt u uw voeten ermee afdrogen.  
  • Gebruik een föhn om de voeten te drogen. U kunt deze eventueel in een houder aan de muur plaatsen.  

  Afdrogen voeten bij verminderde arm-/handfunctie 

  Probeer de volgende tips als u een verminderde arm-/handfunctie hebt: 

  • Gebruik een droge washand waarmee u uw voeten afdroogt. Een washand met elastiek blijft tijdens het afdrogen goed om uw hand en pols zitten.  
  • Zie tips bij ‘Afdrogen voeten bij moeite met bukken’, maar voorzie de hulpmiddelen dan van een handbeugel, elastiek of ring, zodat u deze om uw beperkte hand kunt schuiven en deze zo beter kunt vasthouden. 

   TIP Vraag indien nodig een ergotherapeut om met u verschillende oplossingen uit te proberen en te oefenen.  

  Informatie

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: