Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Verbandschoen

Verbandschoenen gebruikt u als u alleen zacht en soepel materiaal aan uw voeten kunt verdragen, bijvoorbeeld na een operatie of bij artritis. Deze schoenen hebben een klittenband sluiting zodat u deze gemakkelijk zelf aan en uit kunt trekken.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 17-01-2024

  Waarvoor dient een verbandschoen?

  Verbandschoenen verminderen pijn aan de voeten als gevolg van bijvoorbeeld wonden, diabetes, artritis, oedeem, vergroeiingen.

  Hoe werkt een verbandschoen?

  Verbandschoenen zijn gemaakt van zacht materiaal en hebben een grote opening (instap). Ze kunnen gemakkelijk open en dicht. De hiel moet goed achter in de schoen worden gezet en mag niet bewegen. De schoen wordt daarna gesloten door bijvoorbeeld klittenband, ritssluiting of veters. Ze zijn geschikt om op maat aan te passen, bijvoorbeeld met een speciaal voetbed.

  Belangrijk om te weten

  • Sluiten met klittenband: eerst het klittenband op de voorvoet en daarna het klittenband naar de binnen- en buitenkant strak vastzetten. 
  • De soort sluiting bepaalt of u de schoen zelf kunt aan en uit doen. 
  • Lopen met een verbandschoen wordt makkelijker met een kniestep of kniekruk, het is een alternatief voor gewone krukken
  • Bij problemen met de voeten is er ook orthopedisch schoeisel.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Er bestaan lage en hogere (over de enkel) gesloten modellen en sandalen. 

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactVerbandschoen met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: