Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Douche-toiletstoel

Kunt u of uw kind niet (langdurig) staan of is er een risico op vallen? Met een douche-toiletstoelen kunt u zitten tijdens het douchen. Bij het toiletgebruik heeft u minder kracht nodig bij het gaan zitten of omhoog komen omdat u door de stoel hoger zit.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een douche-toiletstoel?

  Als u een douche-toiletstoel gebruikt, hoeft u niet (langdurig) te staan tijdens het douchen en is de kans op vallen kleiner. Als u deze stoel boven een toiletpot plaatst, kunt makkelijker gaan zitten en overeind komen. Wel moet de toiletstoel hoog genoeg zijn zodat de opening in de zitting precies boven de pot uitkomt. Wilt u hem als gewone stoel gebruiken dan dekt u de opening af met een bijbehorend deksel.

  Hoe werkt een douche-toiletstoel?

  De douche-toiletstoel staat in de doucheruimte of boven het toilet. U neemt plaats en kunt zelfstandig van en naar de douche of toilet. Als de douche-toiletstoel een schuifbare po heeft onder de zitting, verwijdert u deze voor het douchen. Douche-toiletstoelen hebben een (afsluitbare) opening in de zitting of een uitsparing aan de voorkant. Dankzij een uitsparing is het onderlichaam makkelijker te wassen. De stoelen hebben een rugleuning en meestal armleggers.

  Belangrijk om te weten

  Productoverzicht

  Alternatieven

  Wordt het vergoed?

  U kunt het hulpmiddel lenen via uw zorgverzekeraar, via uw (thuis)zorgorganisatie of een hulpmiddelenleverancier.

  Hoe te verkrijgen?

  Lenen

  Als u een hulpmiddel tijdelijk nodig heeft, bijvoorbeeld na een operatie, kunt u hulpmiddelen voor behandeling en verpleging maximaal 26 weken zonder kosten lenen.

  Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar naar de voorwaarden. Zij kunnen u vertellen:

  • Of het leen-hulpmiddel dat u nodig heeft helemaal vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
  • Bij welke leverancier uw zorgverzekeraar afspraken heeft over kwaliteit en prijzen (gecontracteerde of niet gecontracteerde zorg).
  • Of u een medische indicatie (het voorschrijven van noodzaak) van behandelend arts of (wijk/transfer) verpleegkundige nodig heeft voor het aanvragen van het hulpmiddel.

  Informeer bij een hulpmiddelenleverancier naar de mogelijkheden. U geeft aan welk hulpmiddel u wilt lenen via de website, de telefoon of in de winkel. De hulpmiddelenspecialist:

  • Vraagt waarom u het hulpmiddel nodig heeft en voor welk ziektebeeld of zorgsituatie. Dit vervangt de indicatie van arts of behandelaar.
  • Zoekt voor u uit of uw zorgverzekeraar het hulpmiddel vergoed.
  • Dient de aanvraag voor vergoeding direct bij uw zorgverzekeraar in.

  Als u het hulpmiddel na 26 weken toch graag wilt houden, bijvoorbeeld uw postoel, kunt u bij sommige zorgverzekeraars/hulpmiddelenleveranciers met korting kopen. Soms is er na 26 weken (alleen) een huur mogelijkheid, let hierbij op de huurprijs en maak een goede inschatting of kopen en zeker een tweedehands hulpmiddel, niet goedkoper is bij langer gebruik.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactDouche-toiletstoel met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 17-07-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: