Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Routeverlichting

Met routeverlichting in huis kunt u 's nachts goed zien waar u moet lopen om bijvoorbeeld bij de wc te komen en weer terug naar de slaapkamer. Ook bij geheugenproblemen of dementie kan een verlichte route naar het toilet houvast bieden. Routeverlichting heet ook wel plasroute routeverlichting of verlichting met bewegingssensor.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient routeverlichting?

  Routeverlichting zorgt voor goede oriëntatie in het donker zonder het licht te hoeven aandoen. Routeverlichting geeft ook het pad aan waarover u loopt zonder tegen iets aan te lopen of ergens over te vallen.

  Hoe werkt routeverlichting?

  Langs de route wordt een systeem van sensoren en lampen uitgezet. Als een sensor beweging opvangt, gaat de minimale verlichting aan. Als er geen beweging meer is, schakelt de verlichting vanzelf uit. Dit is automatische routeverlichting. Er bestaat ook routeverlichting die u aan- en uitzet met een drukknop.

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Een (oplaadbare) zaklamp naast uw bed.
  • Een lichtslang van (led)verlichting.
  • Verliest u snel urine? U kunt ook een toiletstoel naast uw bed zetten of een urinaal.

  Wordt het vergoed?

  Dit hulpmiddel wordt mogelijk vergoed vanuit de Wmo of de Wlz. Controleer dit via de keuzewijzer op de Hulpmiddelenwijzer. Voor een aanvraag via de Wmo gaat u naar uw gemeente, een aanvraag vanuit de Wlz doet u bij het zorgkantoor. 

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de WMO

  Uw gemeente is wettelijk verplicht om te onderzoeken of u ondersteuning nodig heeft. Dit wordt vastgesteld tijdens een 'keukentafelgesprek', u heeft hierbij recht op een Onafhankelijke cliëntondersteuning | Onderwerp | Regelhulp - Ministerie van VWS.

  Het keukentafelgesprek gaat over:

  • Wat u zelf kunt.
  • Of en hoe uw omgeving u kan ondersteunen (mantelzorg).
  • Zorg en ondersteuning die u al ontvangt vanuit andere wetten, bijvoorbeeld de Wet langdurige zorg (Wlz).

  Algemene voorwaarden aan het hulpmiddel

  • U moet het hulpmiddel nodig hebben: u krijgt zorg op maat, maar alleen zorg die écht nodig is, niet meer en niet minder.
  • Er is geen ander, goedkoper hulpmiddel dat even goed werkt.
  • Het hulpmiddel moet goed werken, het voldoet “aan de stand van de wetenschap en praktijk”

  Wie bepaalt of beoordeelt dit?

  De gemeente neemt een besluit door rekening te houden met uw wensen en de uitkomst van het keukentafelgesprek. De gemeente komt met een passende ondersteuning zodat u weer veilig kunt wonen en meedoen aan de maatschappij. U ontvangt een voorstel:

  Ondersteuning vanuit algemene voorzieningen (thuiszorg of dagbesteding) en/of maatwerkvoorzieningen, eventueel via een pgb (woningaanpassingen).

  Informatie

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactRouteverlichting met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 16-09-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: