Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Bed, roterend

Als door uw fysiek in en uit bed komen iedere dag een terugkerende last is kan een roterend of flexbed een uitkomst bieden. Het bed vergemakkelijkt het opstaan zelf en de verplaatsing naar een rolstoel of ander hulpmiddel.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 17-04-2024

  Waarvoor dient een roterend bed?

  Het roterend bed ondersteunt bij Parkinson, Obesitas en bij het revalideren. Het bed neemt het in en uitstappen over en zorgt voor meer zelfstandigheid, zelfredzaamheid en minder inspanning.

  Hoe werkt een roterend bed?

  Met de eenvoudige afstandsbediening komt u tot zit en draait u het bed richting zijkant om uit of over te stappen. Naast deze roterende functie kunt u ook ook de hoogte, het ruggedeelte en beendeel aanpassen.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  Bij het aanschaffen van een bed kunt u letten op: 

  • Instelmogelijkheden en wat voor u een oplossing kan bieden: roteermogelijkheden, zithoogte, rugstand, voeteinde en knieknik.
  • Breedte van het bed, de matras en het beddengoed.
  • Of u het bed kunt uitproberen of (tijdelijk) huren. 

  Uw behandelaar, specialist of ergotherapeut kan u hierbij helpen.

  Productoverzicht

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactBed, roterend met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: