Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Tips bij het in bed gaan zitten

Heeft u moeite om in bed overeind te komen door verminderde kracht of verminderde rompbalans? Op de rand gaan zitten is gemakkelijker dan rechtop in bed zelf. De voeten op de vloer geven u stabiliteit. Het stappenplan hieronder en de te nemen stappen gelden als u aan de rechterkant op het bed gaat zitten. Staat u aan de linkerkant op? Verwissel dan links en rechts in de stappen.

Inhoud

  Inhoud

  Stappenplan in bed gaan zitten

  Stappen

  Stap 1

  Sla het dekbed, deken of laken open. Heeft u een elektrisch verstelbare voetensteun? Zet deze dan in de platte stand.

  Stap 2

  Draai op uw rechterzij. Met uw gezicht kijkt u naar de kant waar u het bed uit wilt. Heeft u moeite om op uw zij te draaien? Lees dan eerst de tips bij het in bed verplaatsen en draaien

  Stap 3

  Probeer de volgende beweging tegelijk te maken: Zet u met uw linkerhand af op het matras, ter hoogte van uw borst. Duw met uw rechter elleboog en linkerhand het matras van u af. Schuif uw voeten (en onderbenen) uit bed.

  Door de beweging van de voeten naar de grond en het afduwen op het matras, komt u in één beweging rechtop te zitten. Duw niet te hard, anders zwiept uw bovenlichaam door naar het voeteneinde.

  Belangrijk om te weten

  Alternatieven

  • Heeft u een elektrisch verstelbare hoofdsteun? Zet deze na stap 2 in de maximale stand omhoog. Zo kost het veel minder kracht om rechtop te gaan zitten. 
  • Heeft u moeite om u met de (linker)hand af te duwen op het matras? Probeer dan een vuist te maken.
  • Heeft u weinig of geen kracht in uw benen? Bevestig een optrekhulp, een touw of touwladdertje aan het voeteneind van het bed en leg dit over de deken. U kunt zich dan omhoogtrekken tot een zittende positie.
  YouTube video thumbnail
  • Een bedbeugel geeft u houvast bij het op de zij draaien of omhoogkomen.
  • Meer hulpmiddelen vindt u bij activiteit: in en uit bed gaan op de Hulpmiddelenwijzer.

  Informatie

  In een filmpje op YouTube van SCI - Transfers & Bed Mobility ziet u in de eerste anderhalve minuut hoe u gaat zitten in bed als u geen kracht heeft in uw benen.

  Let altijd op uw veiligheid! 

  Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden. 

  Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.

  Bron

  Deze pagina is gemaakt in samenwerking met de ergotherapeuten van ErgHandig.

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: