Tilband
Tilbanden worden gebruikt in combinatie met een tillift. Een tilband ondersteunt het lichaam bij het optillen, laten zakken en verplaatsen. U staat, zit of ligt in de tilband, terwijl de lift u van de ene plek naar de andere brengt. Tilbanden heten ook wel slings.
-
Tilband
Waarvoor dient het?
Met een tilband is het mogelijk dat u zonder grote inspanning van uzelf, mantelzorger of zorgverlener vanuit zittende of liggende positie wordt getild. Dit hulpmiddel wordt bevestigd aan een tillift en kan een oplossing bieden als u moeilijk of niet zelfstandig overeind kunt komen om van de ene plek naar de andere te komen.
Hoe werkt het?
De mantelzorger of zorgverlener helpt u op de voorgeschreven manier in de tilband en bevestigt daarna de band aan de tillift. U wordt vervolgens zittend of liggend opgetild en verplaatst. Als u klaar bent, wordt u omlaag gebracht en wordt de tilband weggehaald.
Belangrijk om te weten
- U heeft een goede instructie en gebruiksaanwijzing nodig. Foutief gebruik veroorzaakt overbelasting bij de verzorger en mantelzorger of extra risico voor de gebruiker.
- Er bestaan ook speciale tilbanden, zoals voor het gebruik op het toilet en in bad of met een hoofdsteun of voor mensen met een amputatie. Toiletbanden bieden minder comfort en zijn minder geschikt voor andere verplaatsingen. Voor douchen bestaan speciale netbanden, waar het water door kan stomen.
- U kunt tilbanden op maat laten maken.
- U kunt tilbanden wassen.
- Tilbanden kunnen per merk sterk verschillen en passen niet zomaar op elke tillift.
- Meer over tilliften op www.regelhulp.nl.
Uitvoeringen
Tilbanden zijn er in verschillende uitvoeringen:
- Tilbanden voor actieve tilliften, waarbij u zelf nog staat.
- Tilbanden voor passieve tilliften, waarop u kortdurend zit of ligt.
- Verblijfsbanden voor passieve tilliften, waarop u langdurig zit of ligt.
Wordt het vergoed?
U krijgt het hulpmiddel mogelijk vergoed vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) of de Wlz (Wet langdurige zorg). Uw gemeente voert de Wmo uit. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voert de Wlz uit. Soms wordt een eigen bijdrage gevraagd.
Verder zoeken
U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via
Google vinden.
Laatst herzien op 27 september 2018
Tips van gebruikers
Zomer/winter
"Verschillende maken voor zomer en winter! Het is zomers niet fijn om er dan in te liggen en en zitten.
Plus dat ze minder glijden, bij zithouding trekt hij alles in je nek."
- Mevr T van der Ham, Mantelzorger
Schrijf een tip!
Deel uw ervaring en help zo anderen bij het maken van hun keuze.