Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Valmat

Heeft uw partner, kind of cliënt de neiging tot dwalen of een risico op vallen? Met een valmat naast en over de gehele lengte van het bed voorkomt u letsel bij het uit bed vallen of rollen.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een valmat?

  Valmatten voorkomen letsel door het uit bed vallen of rollen. Ook bij een ongeluk bij het van een rolstoel in bed of vanuit bed in een rolstoel komen (transfer) blijven de gevolgen beperkt.

  Hoe werkt een valmat?

  Valmatten zijn van stroef en gemakkelijk te reinigen materiaal gemaakt. Ze zijn gevuld met zachte materialen, bijvoorbeeld foam, en hebben een dempende werking op de val. Een valmat heeft een vergelijkbare afmeting als een matras.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Valmatten zijn er in verschillende maten, uitvoeringen en kwaliteiten. 
  • Bij reëel valgevaar haalt u het losse meubilair rond het bed weg. Dit voorkomt dat iemand zich kan verwonden aan het meubilair. 

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Matten die in drie delen opvouwbaar zijn.
  • Valmatten met lichtgevende strepen, ook zichtbaar in een donkere kamer.
  • Een valmat met afgeschuinde randen met antisliplaag voorkomt dat u struikelt.
  • Valmat met aflopende randen, een rolstoel of tillift kan hier makkelijk op rijden.

  Alternatieven

  • Een extra matras(je) of gymnastiekmat is ook als valmat te gebruiken. 
  • Een hoog-laag bed in de laagste stand waardoor uit bed vallen, rollen wordt. 
  • Nieuwe innovatie: Smart Floor is een ondervloer systeem dat real-time activiteit registreert, deze data maakt talloze toepassingen mogelijk; o.a. val-, bed-, toilet- en dwaalalarm. En ook het aansturen van domotica en monitoring van de levensstijl. Dit alles buiten het zicht en zonder benodigde draagbare sensoren. 

  Wordt het vergoed?

  U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

  Hoe te verkrijgen?

  Zelf aanschaffen

  Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

  Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

  Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

  Meer informatie

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactValmat met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 12-02-2024 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: