" /> Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Draagbaar apparaat loopverstoringen Parkinson

Heeft u vanwege Parkinson(isme) loopverstoringen zoals bevriezen en niet meer op gang komen? Met een draagbaar apparaat als de cue2walk krijgt of geeft u zichzelf een prikkel om uit de 'freeze of gait' stand te komen en verder te lopen. Of om bijvoorbeeld op te staan uit de stoel.

Inhoud

    Inhoud

    Waarvoor dient een draagbaar apparaat loopverstoringen?

    Door de aandacht te verplaatsen van een geautomatiseerde beweging (lopen) naar een volledig bewuste beweging (stap zetten op het ritme van het signaal: geluid of trilling) kan een bevriezing of loopverstoring zelfstandig worden doorbroken. Het voorkomt hiermee ongelukken en vallen en geeft meer controle over het eigen handelen. Het apparaat draagt bij aan een gevoel van veiligheid, geeft meer vertrouwen om dingen zelfstandig te ondernemen en verkleint de afhankelijkheid van anderen.  

    Hoe werkt een draagbaar apparaat loopverstoringen?

    Het apparaat wordt eerst helemaal afgesteld op uw eigen situatie en behoeften. Het ritmische signaal (geluid of trilling) van het apparaat doorbreekt de bevriezing ('freeze of gait). U plaats het draagbare apparaat onder uw knie. Er zijn drie mogelijkheden om het signaal (geluid of trilling) aan te zetten:

    • Door de knop zelf in te drukken als u bijvoorbeeld overeind wilt komen. 
    • Met een beweging van knie of hak tijdens het lopen als u voelt dat u een zetje nodig heeft. 
    • Automatisch: het apparaat herkent een loopverstoring en zal het signaal geven op het moment dat dit nodig is, voor zo lang als nodig is.
    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Dit hulpmiddel is sinds 2022 op de markt en wordt nog niet vergoed door de zorgverzekeraars. In sommige gevallen zijn de zorgkosten aftrekbaar bij uw belastingaangifte.
    • Het apparaat kan ook data verzamelen om grip te krijgen op de ziekte van Parkinson. Medicatie-inname luistert heel nauw en (bestrijden van)symptomen verschillen per persoon en zijn afhankelijk van het moment op de dag en van andere factoren. De data kan laten zien op welk moment van de dag iemand actief is en wanneer men meer of minder symptomen ervaart. Het geeft meer zicht op de werking van medicatie, of iemand actiever wordt met het apparaat, achteruit gaat of meer of minder "freezes" heeft. 

    Productoverzicht

    Alternatieven

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactDraagbaar apparaat loopverstoringen Parkinson met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    • Laatst herzien op: 10-01-2024 

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: