Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Rollator voor Parkinson

Rollators speciaal ontworpen voor mensen met Parkinson bieden steun bij het veilig lopen in huis en buiten. U kunt met deze rollators ook het ‘bevriezen’ (het niet meer kunnen bewegen dat veel voorkomt bij Parkinson) doorbreken.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 04-09-2023

  Waarvoor dient de Parkinson rollator?

  Rollators voor mensen met Parkinson zorgen ervoor dat u constant kunt steunen tijdens het lopen over korte en langere afstanden. Ze bieden ook de mogelijkheid om te zitten. Ze stimuleren bovendien het verder lopen op momenten van verstarring of freezing.

  Hoe werkt de Parkinson rollator?

  U staat in de u-vormige rollator tussen de handvaten, duwt de rollator vooruit en loopt er achteraan. De rollator staat standaard op de rem. Als u knijpt in de remhendels, kunt u de rollator bewegen. U doorbreekt een moment van bevriezing door over een gekleurde laserstraal bij de achterwielen te stappen of met hulp van een speciale pieptoon weer gestimuleerd te worden om verder te lopen. 

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • Laat een ‘sleeprem’ aanbrengen als het lopen met de rollator te snel gaat. Op hellingen remt de rollator abrupt. Sleepremmen kunt u niet gradueel (geleidelijk) bedienen. 
  • Laat de rollator op maat instellen. 
  • Lopen over een bodem die niet vlak is, veroorzaakt trillingen. Die trillingen kunnen bij grotere afstanden toenemende pijn in armen en polsen opleveren. 
  • Voor mensen met Huntington kan deze zwaardere rollator ook van meerwaarde zijn, echter wordt deze dan niet vergoed. 

  Productoverzicht

  Alternatieven

  • Een Rollator en rolstoel in één variant voor Parkinson. Met laserlijn en een app voor de instellingen. Deze rollator kunt u zonder gereedschap ombouwen tot rolstoel als u te moe wordt om verder te lopen.

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  • Meer informatie over Parkinson kunt u vinden op de pagina: Hulpmiddelen bij Parkinson
  • Nieuw: de trillende sok bij Parkinson, een uitvinding van studente Carola Koopman van de Universiteit Twente.  Artikel en video.

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactRollator voor Parkinson met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: