Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Looprek

Heeft u weinig kracht in de benen en voeten? Loopt u daardoor risico om te vallen? Voor kleine afstanden gebruikt u dan een looprek. Looprekken zijn metalen frames met vier poten. Looprekken heten ook wel loopschragen.

Inhoud

    Inhoud

    Laatst bijgewerkt op: 14-09-2023

    Waarvoor dient een looprek?

    Looprekken maken zelfstandig lopen over kleine afstanden mogelijk voor mensen met weinig kracht in de benen en voeten en bij verminderd coördinatievermogen. Looprekken bieden extra steun aan mensen die een groter risico op vallen hebben. Met een looprek kunt u niet snel doorlopen en bent u niet erg wendbaar. In het ziekenhuis gebruikt u het looprek om actief te blijven na bijvoorbeeld een heupoperatie.

    Hoe werkt een looprek?

    U staat achter het looprek en pakt hem aan de handvatten op de bovenkant met beide handen vast. U tilt met beide handen het looprek op en zet dat een eindje verder weer neer. U blijft het rek vasthouden en zet een stap vooruit met beide benen. Dan herhaalt u deze handelingen. Meestal kunt u een looprek in hoogte verstellen.

    YouTube video thumbnail

    Belangrijk om te weten

    • Let op het maximale belastbare gewicht.
    • Sommige standaard looprekken hebben een extra bocht in de achterpoten. Die bocht gebruikt u als extra steun bij het opstaan en gaan zitten. Let op dat u daarbij niet omvalt.
    • Als u het looprek veel en langdurig gebruikt, kijk dan van tijd tot tijd of de rubberen doppen niet zijn afgesleten.
    • Looprekken kunt u voorzien van een houder om een wandelstok of kruk in te klemmen. Of van een mandje om voorwerpen mee te nemen.
    • Er bestaan verschillende rubberen doppen voor de poten, bijvoorbeeld anti-slipdoppen of doppen met een extra noppenprofiel.

    Productoverzicht

    Uitvoeringen

    • Standaard looprekken zijn niet verstelbaar of opvouwbaar.
    • Verstelbare en/of opvouwbare looprekken.
    • Looprek met een speciale maatvoering: extra smal, breed, laag of hoog. Extra brede looprekken kunnen meestal niet in hoogte versteld worden. De maximale belasting van extra brede looprekken is wel hoger.
    • Looprek met onderarmsteunen. U steunt dan met de onderarmen op speciale steunen (schalen) en pakt met de handen de handgrepen vast. U gebruikt zulke looprekken als u uw polsen niet (langdurig) kunt belasten.

    Alternatieven

    • Als u pijn of weinig kracht in armen of handen heeft, kunt u beter een rollator nemen. Soms is een lichtgewicht looprek ook wel geschikt. Kies voor zachte handvatten bij pijn in de handen.
    • Er is ook een looprek met twee wielen.

    Wordt het vergoed?

    U moet dit hulpmiddel zelf regelen en kopen. 

    Hoe te verkrijgen?

    Zelf aanschaffen

    Nieuw kopen kan bij een hulpmiddelenspeciaalzaak bij u in de buurt, via de grotere huishoudspeciaalzaken of supermarkten die een schap hebben met ‘kleine’ hulpmiddelen. Op onze pagina Waar kan ik het hulpmiddel kopen? vindt u tips voor het zoeken op internet en de namen/websites van hulpmiddelenleveranciers.

    Er is veel tweedehands vraag en aanbod via internet, marktplaats, zorgoutlet, sociale media, prikbord bij de supermarkt of via een buurt-app. Let wel op eventueel service en garantie bij de grotere en/of elektrische hulpmiddelen.

    Tip: Ga na of er reviews of ervaringen zijn van andere gebruikers. Deze zijn ook te vinden bij belangenorganisaties van mensen met een bepaald ziektebeeld of zorgsituatie.

    Meer informatie

    Vragen of opmerkingen

    De Vilans Hulpmiddelenwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

    Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactLooprek met ons opnemen.

    Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

    Gerelateerde hulpmiddelen

    Deel deze pagina via: