Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Taststok

Taststokken voor slechtzienden helpen u veilig zelfstandig te lopen als u weinig tot niets ziet. Taststokken bestaan in alle mogelijke soorten en maten. Ze wegen niet veel en zijn meestal in te vouwen of in te schuiven.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een taststok?

  Met taststokken kunt u allereerst voelen en/of horen of er obstakels zijn. Een taststok gebruikt u ook om een speciaal voelbare route te volgen, zoals de gidslijnen op het perron of in de winkelstraat. Tenslotte herkennen andere verkeersdeelnemers aan de stok dat u blind of slechtziend of doofblind bent en kunnen daarmee rekening mee houden.

  Hoe werkt een taststok?

  De gebruikelijke taststokken zijn uitgerust met een stokpunt of tip. Afhankelijk van de soort tip voelt u of hoort u of u veilig loopt. U tast met de stok met een tikbeweging of een heen-en-weer beweging de grond af en hoort dan als er een obstakel is. Of u gebruikt een tip met een wieltje of een schijf en alleen voelt als iets op uw pad staat. Er bestaan ook elektronische taststokken: deze stokken werken met sonar en geven een signaal wanneer gevaar dreigt. U voelt de signalen via knoppen op het handvat. Het grote voordeel van elektronische taststokken is dat het ook obstakels op hoofdhoogte doorgeeft. De signalen zijn voelbaar als u doofblind (slechthorend/doof én slechtziend/blind) bent.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten 

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Standaard taststokken: niet-opvouwbare taststokken waarop u verschillende tippen kunt monteren.
  • Opvouwbare taststokken: de stokken zijn eenvoudig in 4 of 5 delen iets van elkaar te schuiven zodat u ze gemakkelijk kunt opvouwen. De delen blijven wel onderling verbonden met een koord, waardoor u ze gemakkelijk weer in elkaar kunt krijgen. Sommige elektronische taststokken kunt u ook opvouwen.
  • Telescopische taststokken: u kunt de stokken gemakkelijk op een gewenste lengte instellen door de verschillende delen in of uit elkaar te schuiven.
  • Laagtasters: taststokken met een knik om beter de 'grond' te verkennen.
  • Elektronische taststokken: taststokken die via echo (sonar) obstakels die ook verder boven de 'grond' komen herkennen. De signalen voelt u in het handvat van de stok.
  • Witte wandelstokken: er bestaan ook witte wandelstokken die steun geven bij het lopen en waardoor anderen herkennen dat u minder goed ziet.

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie 

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactTaststok met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 16-09-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: