Alarmsysteem, epilepsie

Epileptische aanvallen kunnen risico's met zich meebrengen. Bij bepaalde aanvallen zijn deze risico's groter dan bij andere. Hulpmiddelen, waaronder alarmsystemen, kunnen in sommige gevallen helpen om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Bron teksten: Het Epilepsiefonds

Waarvoor dient het?

Aanvalsdetectie en -alarmering wordt gebruikt om aanvallen te registreren, zodat de omgeving hulp kan bieden als dat nodig is. Een detectie- en alarmeringsapparaat signaleert een aanval en geeft dan een alarm af. Zo kan het apparaat levensbedreigende situaties bij aanvallen met bewustzijnsdaling of -verlies helpen voorkomen.

Hoe werkt het?

Als iemand een aanval voelt aankomen, voldoet vaak een eenvoudig alarmsysteem of GPS-systeem waarbij de persoon met de aanval op een knop moet drukken. Een alarm- of zorgcentrale krijgt dan een melding of er wordt doorgeschakeld naar een (mobiele) telefoon. Ook de epilepsiemodule in de medicijnenapp MedApp kan bij aanvallen die iemand voelt aankomen een goed hulpmiddel zijn.
 
Voor aanvallen met bewustzijnsverlies die iemand niet voelt aankomen, bestaat op dit moment alleen redelijk betrouwbare apparatuur bij tonisch-clonische aanvallen, (langdurende) tonische aanvallen en hypermotore aanvallen. Een bedmatje pols- of armband reageert bijvoorbeeld op de heftige bewegingen die gepaard gaan met een tonisch-clonische aanval. Een detectieapparaat kan echter nooit garanderen dat iedere aanval gemeld wordt. Overleg met uw neuroloog of zo'n apparaat in uw situatie geschikt en noodzakelijk is.

Belangrijk om te weten

  • Veel verzekeraars vergoeden detectie- en alarmeringsapparatuur voor epileptische aanvallen niet. Verder is de uitprobeerfase van 2 weken bij leveranciers vaak te kort om te beoordelen of het apparaat bij epilepsie geschikt is. Het Epilepsiefonds biedt daarom voor donateurs én mensen die donateur worden, de mogelijkheid om bepaalde apparatuur 3 maanden uit te proberen voordat tot aanschaf wordt overgegaan. Het Epilepsiefonds heeft met 3 leveranciers afspraken gemaakt over het lenen van alarmeringsapparatuur. Het fonds neemt de kosten voor de leenperiode voor haar rekening (€ 150,-). Aan dit aanbod is een aantal voorwaarden verbonden. Meer informatie over deze voorwaarden vindt u op de site van het Epilepsiefonds.
  • Voelt u de aanvallen aankomen? Dan zou personenalarmering kunnen volstaan. Uw zorgverzekeraar vergoedt mogelijk een deel van de kosten van personenalarmering. De zorgverzekeraar vergoedt alleen de apparatuur. De abonnementskosten die bij personenalarmering horen moet u zelf betalen. Om personenalarmering vergoed te krijgen van uw zorgverzekeraar, hebt u wel een verklaring van uw huisarts nodig waarin staat dat u personenalarmering nodig hebt. Meer informatie over personenalarmering vindt u op de site van de overheid.
  • Aanvalsalarmering voor epilepsie wordt niet standaard vergoed door de zorgverzekeraars. Als u erover denkt om een alarmeringsapparaat aan te schaffen, is het raadzaam om dit toch bij uw verzekeraar na te vragen omdat de voorwaarden van uw verzekering kunnen veranderen. Op dit moment vergoedt een aantal zorgverzekeraars in bepaalde aanvullende verzekeringen op indicatie van een epilepsiecentrum één detectiematje. Overigens is dit soort apparatuur maar voor een kleine groep mensen nodig en zinvol. De meeste mensen worden met medicijnen aanvalsvrij. Daarom wordt meestal eerst afgewacht of de behandeling aanslaat.
  • Bent u op zoek naar meer algemene informatie over aanvalsdetectie of epilepsiealarmen? Neemt u dan telefonisch contact op met Ursula de Wit, 030 634 40 63 van het Epilepsiefonds. Werkdagen: woensdag, donderdag en vrijdag alleen in de ochtend.
  • Diverse andere hulpmiddelen die van belang kunnen zijn bij een aanval, vindt u in de webwinkels van het Epilepsiefonds of de Epilepsie Vereniging Nederland (EVN)
  • Er is ook een Nightwatch die waarschuwt bij epileptische aanvallen.

Uitvoeringen

Wordt het vergoed?

Geen informatie beschikbaar.

Verder zoeken

U kunt meer informatie over dit hulpmiddel via Google vinden.
Laatst herzien op 19 december 2018

Tips van gebruikers

Andere hulpmiddelen bij Epilepsie

 

Ook iets voor u?

 
 

Extra informatie

Voor onafhankelijke informatie over ziekte en gezondheid.
Voor onafhankelijke informatie over vergoedingen en regelingen.

Bedankt voor uw feedback!

Met uw feedback kunnen we onze website nog beter maken. Klik op het kruisje om verder te gaan.

Deel deze pagina

U kunt hier meer informatie vinden over het delen op social media. Door te klikken op één van onderstaande knoppen wordt u direct doorverwezen naar de betreffende social media.

Facebook Twitter LinkedIn

Bedankt voor uw feedback!

Zou u ons een toelichting willen geven op de feedback?
Klik hier voor het formulier