Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Alarmsysteem, epilepsie

Epileptische aanvallen kunnen risico's met zich meebrengen. Bij bepaalde aanvallen zijn deze risico's groter dan bij andere. Hulpmiddelen, waaronder alarmsystemen, kunnen in sommige gevallen helpen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Bron: Het Epilepsiefonds

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een alarmsysteem voor epilepsie?

  Aanvalsdetectie en -alarmering wordt gebruikt om aanvallen te registreren, zodat de omgeving hulp kan bieden als dat nodig is. Een detectie- en alarmeringsapparaat signaleert een aanval en geeft dan een alarm af. Zo kan het apparaat levensbedreigende situaties bij aanvallen met bewustzijnsdaling of -verlies helpen voorkomen.

  Hoe werkt een alarmsysteem voor epilepsie?

  Als iemand een aanval voelt aankomen, voldoet vaak een eenvoudig alarmsysteem of GPS-systeem waarbij de persoon met de aanval op een knop moet drukken. Een alarm- of zorgcentrale krijgt dan een melding of er wordt doorgeschakeld naar een (mobiele) telefoon. Ook de epilepsiemodule in de medicijnen-app MedApp kan een goed hulpmiddel zijn bij aanvallen die iemand voelt aankomen. Voor aanvallen met bewustzijnsverlies die iemand niet voelt aankomen, bestaat op dit moment alleen redelijk betrouwbare apparatuur bij tonisch-clonische aanvallen, (langdurende) tonische aanvallen en hypermotore aanvallen. Een bedmatje, pols- of armband reageert bijvoorbeeld op de heftige bewegingen die gepaard gaan met een tonisch-clonische aanval. Een detectieapparaat kan echter nooit garanderen dat iedere aanval gemeld wordt. Overleg met uw neuroloog of zo'n apparaat in uw situatie geschikt en noodzakelijk is.

  YouTube video thumbnail

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  Alternatieven

  • Voelt u de aanvallen aankomen? Dan zou personenalarmering kunnen volstaan. De zorgverzekeraar vergoedt alleen de apparatuur. De abonnementskosten die bij personenalarmering horen moet u zelf betalen. Om personenalarmering vergoed te krijgen van uw zorgverzekeraar, hebt u wel een verklaring van uw huisarts nodig waarin staat dat u personenalarmering nodig hebt. 

  Wordt het vergoed?

  • Aanvalsalarmering voor epilepsie wordt niet standaard vergoed. En de uitprobeerfase van 2 weken die leveranciers bieden is vaak te kort om te beoordelen of het apparaat bij epilepsie geschikt is. 

  Hoe te verkrijgen?

  • Als u erover denkt om een alarmeringsapparaat aan te schaffen, is het raadzaam om dit toch bij uw verzekeraar na te vragen omdat de voorwaarden kunnen veranderen. Op dit moment vergoedt een aantal zorgverzekeraars in bepaalde aanvullende verzekeringen op indicatie van een epilepsiecentrum één detectiematje. Overigens is dit soort apparatuur maar voor een kleine groep mensen nodig en zinvol. De meeste mensen worden met medicijnen aanvalsvrij. Daarom wordt meestal eerst afgewacht of de behandeling aanslaat.
  • Het Epilepsiefonds biedt donateurs én mensen die donateur worden, de mogelijkheid om bepaalde apparatuur 3 maanden uit te proberen. Het Epilepsiefonds heeft met 3 leveranciers afspraken gemaakt over het lenen van alarmeringsapparatuur. Het fonds neemt de kosten voor de leenperiode voor z'n rekening (€ 150,-). Aan dit aanbod is een aantal voorwaarden verbonden. Meer informatie vindt u op de site van het Epilepsiefonds.

  Meer informatie

  • Bent u op zoek naar meer algemene informatie over aanvalsdetectie of epilepsiealarmen? Neemt u dan telefonisch contact op met Ursula de Wit, 030 634 40 63 van het Epilepsiefonds. Werkdagen: woensdag, donderdag en vrijdag alleen in de ochtend.
  • Diverse andere hulpmiddelen die van belang kunnen zijn bij een aanval, vindt u in de webwinkel van het Epilepsiefonds.
  • Er is ook een Nightwatch die waarschuwt bij epileptische aanvallen.
  • Lees op de website van Zorg van Nu Epilepsie waarschuwing.
  • Over het alternatief: personenalarmering vindt u op de site van de rijksoverheid.

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactAlarmsysteem, epilepsie met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 13-09-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Deel deze pagina via: