Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Trippelstoel

Met een trippelstoel kunt u zich verplaatsen door het maken van korte stepbewegingen met de voeten. Terwijl u in de stoel zit en in de gewenste richting voortbeweegt, heeft u uw handen vrij om wat te doen of iets mee te nemen. Als u niet lang kunt staan of slecht loopt kunt u zittend in de trippelstoel koken, strijken, afstoffen, schoonmaken en uw hobby's uitoefenen.

Inhoud

  Inhoud

  Gepubliceerd op: 30-10-2023

  Waarvoor dient een trippelstoel?

  Een trippelstoel is een stoel op wielen voor mensen die hun benen en/of voeten niet (lang) kunnen belasten, bijvoorbeeld bij spier- of gewrichtsklachten en de ziekte van Huntingon. Deze stoel op wielen ondersteunt u wanneer u zich binnenshuis van de ene plek naar de andere wilt. U kunt met een trippelstoel ook zittend activiteiten doen, zoals koken. Door de hoog-laagverstelling kunt u zonder opstaan omhoog komen, bijvoorbeeld om iets uit een bovenkast in een keuken pakken.

  Hoe werkt een trippelstoel?

  Met kleine korte stepbewegingen zet u zich af (trippelen) terwijl u in de stoel zit. Trippelstoelen hebben aan de voorkant een grote uitsparing, waardoor de voeten bij het trippelen geen uitsteeksels of onderdelen van de stoel raken. De stoelen hebben een (hand)rem aan een lange hendel om de stoel helemaal vast te zetten, bijvoorbeeld om op te staan. Trippelstoelen kunnen hoger en lager worden gezet met een mechanische verstelling (gasveer) of een elektrische verstelling. De armleuningen zijn verstelbaar.

  YouTube video thumbnail

  Belangrijk om te weten

  • De zitting van een trippelstoel kan iets naar voren worden gekanteld, waardoor u gemakkelijker in en uit de stoel komt. 
  • De meeste zittingen kunnen draaien. 
  • U kunt een voetensteun gebruiken om de voeten te laten rusten als u niet trippelt. 

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Trippelstoel met lage of hoge rugleuning. Een lage rugleuning geeft meer bewegingsvrijheid; een hoge rugleuning zorgt voor extra steun. 
  • Trippelstoel met zadelzitting, zoals op een fiets, laten de heup vrijer bewegen. De zitting kan ook aan de voorkant een schuin aflopende aan één helft hebben, zodat de heup niet hoeft te worden gebogen (arthrodesezitting). 
  • Trippelstoel met hoepelwielen, als u weinig beenkracht heeft kunt u uw handen ook gebruiken.  
  • Trippelstoel met elektrische rem, als remmen met de hand niet goed lukt. 
  • Kleine modellen en extra verstevigde uitvoeringen.

  Alternatieven

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Lenen

  Als u een hulpmiddel tijdelijk nodig heeft, bijvoorbeeld na een operatie, kunt u hulpmiddelen voor behandeling en verpleging maximaal 26 weken zonder kosten lenen.

  Informeer bij uw eigen zorgverzekeraar naar de voorwaarden. Zij kunnen u vertellen:

  • Of het leen-hulpmiddel dat u nodig heeft helemaal vergoed wordt vanuit de basisverzekering.
  • Bij welke leverancier uw zorgverzekeraar afspraken heeft over kwaliteit en prijzen (gecontracteerde of niet gecontracteerde zorg).
  • Of u een medische indicatie (het voorschrijven van noodzaak) van behandelend arts of (wijk/transfer) verpleegkundige nodig heeft voor het aanvragen van het hulpmiddel.

  Informeer bij een hulpmiddelenleverancier naar de mogelijkheden. U geeft aan welk hulpmiddel u wilt lenen via de website, de telefoon of in de winkel. De hulpmiddelenspecialist:

  • Vraagt waarom u het hulpmiddel nodig heeft en voor welk ziektebeeld of zorgsituatie. Dit vervangt de indicatie van arts of behandelaar.
  • Zoekt voor u uit of uw zorgverzekeraar het hulpmiddel vergoed.
  • Dient de aanvraag voor vergoeding direct bij uw zorgverzekeraar in.

  Als u het hulpmiddel na 26 weken toch graag wilt houden, bijvoorbeeld uw postoel, kunt u bij sommige zorgverzekeraars/hulpmiddelenleveranciers met korting kopen. Soms is er na 26 weken (alleen) een huur mogelijkheid, let hierbij op de huurprijs en maak een goede inschatting of kopen en zeker een tweedehands hulpmiddel, niet goedkoper is bij langer gebruik.

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactTrippelstoel met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: