Tips bij spullen uit de kast pakken
Het pakken van spullen uit de kast is niet altijd gemakkelijk. Door problemen met uw handfunctie of als u in een rolstoel zit kan het zijn dat u hier hulp bij nodig heeft. Er zijn tips hoe u minder hoeft te reiken of te bukken. Wat u kunt doen als u minder kracht heeft of slecht ziet, en hoe u het zichzelf makkelijker maakt door de kasten anders in te richten.
Laatst bijgewerkt op: 29-11-2023
Minder reiken en bukken
Door onderstaande tips te volgen hoeft u minder te reiken of bukken:
- Zet veelgebruikte voorwerpen tussen heup- en schouderhoogte, zodat u zo min mogelijk hoeft te reiken of bukken. Zorg ervoor dat u recht voor het kastje staat waar u iets uit wilt pakken. Zo voorkomt u draaien met uw rug.
- Zorg als u iets uit een laag kastje pakt dat u goed door uw knieën buigt.
- Zoek een steunpunt aan bijvoorbeeld de kast of een ander meubelstuk of rollator bij het omhoogkomen. Gebruik eventueel een stoel om zittend iets uit de kast te pakken.
- Gebruik een keukencarrousel in uw kast. Hiermee kunt u spullen uit de kast naar u toe trekken en hoeft u minder ver te reiken.
Tip: Gebruikt u een rollator? Zet uw rollator dan op de rem als u iets wilt pakken en gebruik de rollator als steun.
Minder kracht en slecht zicht
Onderstaande tips kunnen u helpen als u minder kracht heeft of slecht ziet:
- Gebruik beide handen als u te weinig kracht heeft om een voorwerp met één hand te pakken. Vraag hulp als u iets moet pakken waar u echt niet bij kunt.
- Wanneer u slechtziend bent, is het prettig om spullen altijd op dezelfde plek op te bergen. Vraag uw huisgenoten of huishoudelijke hulp om dit ook te doen.
- U kunt eventueel een klein lampje in de kast aanbrengen, zodat u beter kunt zien wat erin staat.
Anders inrichten
Onderstaande tips helpen u bij het anders inrichten van uw kast, waardoor u dingen eenvoudiger kunt pakken:
- Stapel spullen niet op elkaar, maar zet ze per stuk weg.
- Het is gemakkelijk om spullen die bij elkaar horen ook bij elkaar in een kast op te bergen.
- Het kan handig zijn om spullen die u altijd samen gebruikt bij elkaar op een dienblad of mandje in de kast te zetten. Zo hoeft u maar één keer iets uit de kast te pakken.
- Gebruik keukenorganizers. Dit zijn handige rekjes die u in de kast plaatst, zodat u minder spullen in elkaar hoeft te stapelen, en dus makkelijker bij de verschillende spullen kan. Ook kleine bakjes of manden in de kast plaatsen helpt u om spullen overzichtelijk en gemakkelijk bereikbaar te houden.
De keuken
- Kies voor lades in plaats van kasten met schappen. Om iets uit een lade te pakken hoeft u vaak minder ver te reiken dan wanneer u iets uit een kast pakt. Er bestaan ook rekjes die u in een kast kunt monteren en die u vervolgens uit de kast kunt trekken, zodat u beter bij de spullen die erop staan kunt.
- Er bestaan systemen waarmee bovenkastjes een stuk naar beneden getrokken kunnen worden. Ook voor onderkastjes zijn er uittrekbare laden.
- Sommige kastsystemen hebben lades waar u alleen licht tegen hoeft te drukken en die vervolgens vanzelf open veren. Dit kan handig zijn als u minder kracht heeft.
Belangrijk om te weten
Veiligheid staat voorop. Vertrouwt u het niet meer om op een ladder of opstapje te staan, doe dit dan niet. Als u minder stevig op uw benen staat is het gebruik van een krukje af te raden. Staat u nog wel stevig, gebruik dan een opstapje met leuning, dan kunt u zich vasthouden.
Alternatieven
- Een helping hand of grijper kan helpen om lichte dingen uit een kast te pakken.
- Gebruik eventueel een verlengde handgreep op de kastjes.
- Spullen die u niet vaak of niet dagelijks gebruikt kunt u opruimen door deze ergens anders neer te zetten of bij de kringloop in te leveren voor een tweede leven.
- Een verstelbare hoog-laag keuken op maat.
Meer informatie
- Bekijk meer hulpmiddelen voor zitten, staan en reiken in de keuken op de Hulpmiddelenwijzer.
- Tips voor knielen en bukken.
Let altijd op uw veiligheid!
Of bovenstaande informatie voor u een oplossing is, hangt af van uw persoonlijke situatie en mogelijkheden.
Raadpleeg een zorgprofessional als u advies of hulp wilt. Een ergotherapeut bijvoorbeeld helpt u bij uw keuze en adviseert hoe u de dagelijkse activiteiten zelfstandig kunt blijven doen. U vindt een ergotherapeut via de website van Ergotherapie Nederland.
Bron
Deze pagina is gemaakt in samenwerking met ergotherapeuten.