Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Aangepaste kinderstoel

Heeft uw kind moeite met zelfstandig zitten en met de zitbalans? Een aangepaste kinderstoel biedt extra ondersteuning om langer en zelfstandig te zitten. Sommige stoelen hebben extra aanpassingen en instelmogelijkheden, zoals een hoogteverstelling of een kantelmogelijkheid. Andere stoelen kunnen op maat van het kind worden gemaakt. Er bestaan ook stoelen met wielen en een duwbeugel.

Inhoud

  Inhoud

  Waarvoor dient een speciale kinderstoel?

  Kinderen met een lichamelijke beperking zijn niet altijd in staat om zelfstandig te zitten. Een aangepaste of speciale kinderstoel ondersteunt kinderen met een beperkt evenwicht, spierzwakte dan wel lage of hoge spierspanning. Met een aangepaste kinderstoel kan het kind vanuit een comfortabele zitpositie langduriger activiteiten doen zoals tekenen, eten en computeren. Er bestaan modellen speciaal voor spelen op de grond.

  Hoe werkt een speciale kinderstoel?

  Aangepaste of speciale kinderstoelen ondersteunen het bekken en de onderrug en bevorderen de zitbalans tijdens activiteiten, zoals eten en spelen. Met accessoires stemt u de kinderstoel nog meer af op het kind. Sommige stoelen worden op maat van het kind gemaakt. De stoelen zijn gemaakt van verschillend materiaal: hout, metaal of plastic.

  Belangrijk om te weten

  • Sommige kinderstoelen kunt u instellen op een gewenste zitdiepte en zitbreedte.
  • Kinderstoelen met een hoogteverstelling maken het (zelfstandig) in en uit de stoel komen makkelijker. De hoogteverstelling maakt ook het verzorgen van het kind minder zwaar.
  • Er bestaan kinderstoelen die u kunt kantelen. Hierdoor kunt u passief en actief zitten afwisselen. U kunt de kanteling ook verstellen om het verzorgen te vergemakkelijken, bijvoorbeeld wassen.
  • U kunt deze stoelen in diverse maten krijgen: vanaf 1,5 tot 14 jaar (91-183 cm lengte van het kind).
  • Een goede stabiliteit is om veiligheidsredenen heel belangrijk.

  Productoverzicht

  Uitvoeringen

  • Vloermodellen waarbij het kind op de grond zit. Dit biedt de mogelijkheid om met leeftijdsgenootjes op de grond te spelen. Deze kinderstoelen hebben een rugleuning en fixatiebanden.
  • Voor de jongste kinderen is er ook een stoeltje dat bijvoorbeeld in een winkelwagentje past.

  Wordt het vergoed?

  U krijgt het hulpmiddel (gedeeltelijk) vergoed omdat het onder de basisverzekering valt en opgenomen is in het reglement hulpmiddelen. U vindt dit reglement op de website van uw zorgverzekeraar. Neem voor aanschaf contact op met uw zorgverzekeraar.

  Meer over de Zorgverzekeringswet

  Hoe te verkrijgen?

  Hulpmiddelen vanuit de Zorgverzekeringswet

  In de Zorgverzekeringswet (ZvW) staat beschreven welke hulpmiddelen voor vergoeding uit het basispakket in aanmerking komen. Bekijk het overzicht op de website van Zorginstituut Nederland.
  De hulpmiddelen die vergoed worden vindt u in het Reglement Hulpmiddelen op de website van uw verzekeraar. Let op! Dit Reglement Hulpmiddelen kan verschillen per zorgverzekeraar. In het reglement staan de voorwaarden zoals de hoogte van de vergoeding, de eigen bijdrage, vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel, gebruikstermijnen en de kwaliteitseisen.

  Wie bepaalt of beoordeelt het?

  • De zorgverzekeraar beoordeelt in het individuele geval of een verzekerde in aanmerking komt voor (redelijkerwijs is aangewezen op) het aangevraagde hulpmiddel. De zorgverzekeraar kan het hulpmiddel in eigendom van de verzekerde geven of uitlenen.
  • De zorgverzekeraar kan voorwaarden stellen aan het vergoeden van hulpmiddelen. Bijvoorbeeld dat vooraf toestemming nodig is van de zorgverzekeraar. Of dat bij de aanvraag van een hulpmiddel een voorschrift of toelichting nodig is van een behandelend arts.

  Afhankelijk van het soort zorgpolis kan een verzekerde:

  •  Zelf kiezen waar hij het hulpmiddel haalt.
  •  Kiezen uit leveranciers die een contract met de zorgverzekeraar hebben.
  • Richtlijnen vinden over bijvoorbeeld vervanging, wijziging of reparatie van een hulpmiddel en gebruikstermijnen.

  Informatie

  Komt u er niet uit? Bezoek dan het informatie- en adviespunt het Juiste loket|Regelhulp (Ministerie van VWS).

  Meer informatie

  • Vergoeding van een aangepaste kinderstoel geldt alleen als er ernstige zitproblemen zijn en het kind niet in een gangbare (ergonomische) stoel kan zitten. U krijgt geen vergoeding bij bijvoorbeeld rugproblemen of obesitas.
  • Van de Overheid op Regelhulp.nl over hulp bij de zorg voor uw kind.

  Vragen of opmerkingen

  De Vilans Hulpmiddelwijzer verkoopt geen hulpmiddelen. Kijk voor meer informatie op: Waar kan ik het hulpmiddel kopen?

  Heeft u een vraag? Kijk bij de veelgestelde vragen (FAQ's). Staat uw antwoord daar niet bij, dan kunt u ook contactAangepaste kinderstoel met ons opnemen.

  Wilt u blijvend betrokken zijn bij de Hulpmiddelenwijzer? Geeft u dan op voor ons Hulpmiddelenwijzer-panel. Uw mening doet ertoe!

  • Laatst herzien op: 20-07-2023 

  Gerelateerde hulpmiddelen

  Gerelateerde 'Handig om te doen's

  Deel deze pagina via: